Tekstil ürünlerinde kullanılan düğme formundan yola çıkarak çağdaş seramik uygulamaları
Modern ceramic applications based on the button form used in textile products
  1. Tez No: 312655
  2. Yazar: GÖKÇE UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. KAAN CANDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Düğme, İşlevsel obje, Hazır nesne, Seramik, Sanat objesi, Button, Functional object, Ready made, Ceramic, Art object
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalışmasında amaç; günlük hayatta kullanılan sıradan bir işlevsel objenin sanat objesine dönüştürülmesinde kullanılan iki temel yöntemi incelemektir. Bunu yaparken sanat tarihinde işlevsel objelerden yola çıkılarak yapılan çalışmalar araştırılmış, örnek eserler üzerinde inceleme yapılmıştır. Tez üç bölümden oluşmuş ve görsel materyaller ile desteklenmiştir.Birinci bölümde konu olarak seçilen düğmenin tarihsel gelişiminden bahsedilmiş, günümüzdeki önemine değinilmiş, zaman içerisinde düğmeye yüklenen nazar inancının üzerinde durulmuştur.Tezin ikinci bölümünde; sanat tarihinde objeden yola çıkılarak yapılan sanat eserleri iki ana başlık altında ele alınmıştır. Birinci başlıkta hazır nesne kavramı üzerinde durulmuş, tarihsel gelişiminden bahsedilmiş, örnek çalışmalar incelenmiştir. İkinci başlıkta ise bu tezin ana konusu olan işlevsel bir objeden yola çıkılarak yapılan çalışmalar ele alınmış, sanat tarihinde konu olarak düğmenin kullanıldığı örnek çalışmalar incelenmiştir.Üçüncü ve son bölümde ise, daha önceki bölümlerde yapılan araştırma ve incelemeler ışığında kişisel tasarım gücünden yaralanarak düğme temalı üç boyutlu seramik formlar uygulanmıştır. Bu süreç içerisinde karşılaşılan problemlerden bahsedilmiş, çözüm önerileri ve sonuçları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to research two basic methods which are used for tranforming an ordinary object to an art object. While doing that, the studies which were done by functional objects in art history and sample patterns were researched. The thesis consists of three parts and it is supported by visual materials.In the first part, historical evoluation of the button was mentioned, the importance of button at present and the conceptional meanings that are given to button in time are emphasized.In the second part of dissertation, arts works made on the basis of the object in art history are dealt with the two main title. At the first title, the conception of ready made object was focused, its historical develeopment was mentioned, sample works were researched. At the second title, the studies made by a functional object , that is the main topic of this thesis, were discussed.In the third and the last part, three dimensional ceramic forms on the button theme were designed using the knowledge taken from the previous parts and the help of personel design. The problems faced during reasearch, probable solutions and the results were examined.