Feminist sanatta biçim ve içerik sorunu
Feminist art form and content issue
  1. Tez No: 312656
  2. Yazar: DİLEK ÖCALAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. OSMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Feminist, sanat, modern, biçim, içerik, Feminist, artistic, modern, form, content
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İnsanlık tarihi boyunca kadınlar hemen hemen aynı sorunlarla karşı karşıya gelmişlerdir. Kadına yönelik toplumsal cinsiyet ayrımcılığı da bu sorunlardan birisidir ve evrenseldir. Bu sorunlar kültürel ve geleneksel bakış açısı ile hemen her toplumda benzerlik göztermektedir. İnsanlık tarihi boyunca toplumlar, farklı dünya görüşlerine ve hayat tarzlarına sahip olagelmişlerdir. Kültürler, gelenekler, felsefi ve siyasi tercihler, bir bireyden diğerine, bir toplumdan diğer bir topluma değişiklik arz etmiştir. Tarihin her döneminde, farklı olgu ve değerlerin yükselen bir ivmesi olmuş, bir süre sonra onların yerini başkaları almıştır ama asırlardır değişime direnen belki de tek bir şey vardır, o da ?toplumsal cinsiyet ayrımı?dır! Yani insanlık tarihinin pek çok dönemini ve toplumunu incelediğimizde, göreceğimiz gerçek hep aynı, toplumda en güçsüz ve çaresiz bırakılan kadınlar olmuştur.Bu tez çalışmasında, feminizmin kaynağı ve tarihsel gelişimi, verilen örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Söz konusu yansımaların da neden-sonuç ilişkisini kurmak; feminist sanata katkıda bulunan kadın sanatçıların eserlerini biçim-içerik açısından anlamak ve anlamlandırmak tez çalışmasının temel amacı olmuştur.Sanat tarihinin başlangıcından günümüze değin, kadın sanatçıların erkek sanatçılara oranla ikinci planda kaldığı, 1960'lı yıllardan itibaren gelişen feminist hareketlerin etkisiyle bu durumun ortadan kalkarak, nihayetinde, günümüzde, kadın sanatçıların da sanatta söz sahibi olduğu görülmektedir. Dünya sanatına paralel olarak, Türkiye'de de yansımalarını gördüğümüz güncel sanat örneklerinde kadın sanatına özgü niteliklerin belirginleşmesi ve erkek sanatçıların dahi `öteki' olarak kadın temasını sıkça ele alması tez çalışmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, almost the same problems that women faced. And this is one of the problems of gender discrimination against women is universal. These problems are similar to the cultural and traditional point of view in almost every society. Throughout human history, societies have different world views and lifestyles. Cultures, traditions, philosophical and political preferences, one individual to another, offering a community has other changes in society. Every period of history, a different case, and acceleration values have been rising for a while, then took their place, but others resisted change for centuries, perhaps there is one thing, he is the separation of gender. So a lot of human history and society of the period we examine, we will see a real all the same, society's most powerless and helpless women were freed.At this point, opposed the segregation of men and women, between the sexes, political, economic and social equality is defined as defending the vision of feminism, as well as a theory, the 1960s to the present day, exploring the position of women in history and culture, painting, sculpture, performance, and enstelasyonlardaki to destroy the dominant stereotypes of women, the problem of women artists represented in the form of collective actions towards creating a reflection of many cultural and artistic activities found. In this thesis, the source of feminism, have attempted to explain the origins and historical development gof the examples given. These reflections to establish the cause-effect relationship, feminist art, women artists contributing works to understand and make sense of form and content for the purpose of the thesis work has been fundamental.The beginning of the history of art to the present day, female artists than male artists remain of secondary importance, since the 1960s, the growing influence of feminist movements stood out in this situation, finally, today, observed that female artists have a voice in the art. Parallel to the art world, we see reflections of contemporary art in Turkey, specimens are peculiar to women and men artists Potentiation of qualifications, even as ?other? women to address the theme of the thesis work demonstrates the importance of frequently.