Ahmet Adnan Saygun'un piyano eserlerinde Türk halk müziğinin özellikleri
Turkish folk music?s features within Ahmet Adnan Saygun?s piano works
- Tez No: 312663
- Danışmanlar: DOÇ. AFAK JAFAROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Adnan Saygun, makamsallık, prelüd, analiz
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu araştırma, 20. yüzyıllın en parlak bestecilerinden biri olan Ahmet Adnan Saygun'un piyano müziğinin Türk halk müziği ile bağlılığını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın birinci bölümünde literatür taraması yapılarak bestecinin hayatı, yaşadığı dönem, yaratıcılığı ve analiz edilen piyano eserleri hakkında bilgilere ulaşılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise A. A. Saygun'un piyano yapıtlarından ?İncinin Kitabı? (1934), ?Sonatine? (1938), ?Anadolu'dan? (1945), ?Aksak Tartılar Üzerine 10 Etüt? (1964) ?Aksak Tartılar Üzerine On İki Prelüd? (1967) adlı eserlerinin müzikal analizine yer verilmiştir. Bu eserler Türk halk müziğine bağlılığı-makamsal ve ritm özellikleri, halk enstrümanlarının seslenişi ve icraya bağlı özellikleri, melodik-armonik dili, form ve piyanizim özellikleri yönünden incelenmiştir. İncelemede daha çok Türk müziğinin makamsal ve karakteristik tartım özelliklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is carried out in order to reveal the connection between the piano musics of Ahmet Adnan Saygun, one of the most brilliant composers of the 20 th century, and Turkish Folk Music. At the fist part of the thesis it?s aimed to reach the information about life of composer, the period in which he lived, his creativity and piano works which are analysed. In the second part of the study, the musical analyse of A. A. Saygun?s works of arts called ?Incı?s Book? (1934), ?Sonatına? (1938), ?Form Anatolia? (1945), ?Ten Etudes On Aksak Rhythms? (1964), Twelve Preludes On Aksak Rhythms? (1967) take place. These works are examined considering mode and rhythmical features, the relationship between Turkish Folk Music, recording the sound of Folk Instruments and performance related features, melodic-armonic language, form and pianism characteristics. The thesis deals mostly with the mode and typical rhythmic features of Turkish Folk Music.Key works: Ahmet Adnan Saygun, Mode, Prelude, Analyse.