Theobald Boehm ve Boehm sistemi flüt enstrumanında dönüm noktası
Theobald Boehm and Boehm system turning point in the flute instrument
- Tez No: 312662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZLI ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Theobald Boehm, flüt, Boehm sistemi, Theobald Boehm, flute, Boehm system
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Flüt en eski çalgılardan biridir ve çeşitli evrimlerden geçerek gelişimini sürdürmüştür. Bu gelişimin en büyük mimarı ise şüphesiz flüt yapımcısı, bestecisi, icracısı ve müzik yazarı olan Theobald Boehm'dür. Boehm, yaşamı boyunca flütü geliştirmek için uğraşmış ve flüte getirdiği yeniliklerle modern flütün günümüze ulaşmasını sağlamıştır.Bu çalışmada, flütün tarihsel gelişimi ve Boehm sistemini hazırlayan dönüm noktaları, Theobald Boehm'ün yaşamı, besteleri, icracılığı, mekanik becerisi, icatları, yazarlığı, flütün gelişimine yönelik yaptığı çalışmalar ve bu çalışmalar neticesinde flüte getirdiği yenilikler, bu yeniliklerin diğer tahta üflemelere etkisi, bu gelişmelerin on dokuzuncu yüzyıl müziğine katkıları ve Boehm'den sonra flütün nasıl bir gelişim göstermiş olduğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Flute is one of the oldest instruments and continued its development through various evolutions. The greatest architect of the development is undoubtedly Theobald Boehm who flute maker, composer, performer and writer. Boehm is endeavoured to develop the flute throughout his life and he provided that coming to the present day of modern flute with ongoing flute innovations.In this study is examined historical development of flute and Boehm system, preparing the turning points, Theobald Boehm?s life, compositions, performer, his mechanical skill, inventions, autorship, his works on the development of flutes and innovations coming of flute as a result of this works, effect of the innovations to other woodwind, contributions to the music of the nineteenth century by these developments and after Boehm has demonstrated how a development of flute.