Dış manyetik alanda geçiş metal alaşımlarının k tabakası x-ışını şiddet oranları ve valens elektron yapılarının belirlenmesi
Determination of valence electron structures and k shell x-ray intensity ratios of transition metal alloys in external magnetic field
  1. Tez No: 312936
  2. Yazar: BÜNYAMİN ALIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFÜ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kß/K? X-ışını şiddet oranı, geçiş metal alaşımları, valens elektron yapısı, dış manyetik alan, Kß/K? X-ray intensity ratio, transition metal alloys, valence electronic structure, external magnetic field
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, Fe-Ni geçiş metal alaşımlarının valens elektron yapıları üzerine dış manyetik alanın etkisi, çeşitli alaşım bileşimlerinin Kß/K? X-ışını şiddet oranları vasıtasıyla araştırıldı.İlk olarak, Fe, Ni ve Fe_x Ni_(1-x) (x= 0,20 ; 0,40 ; 0,52 ; 0,55 ; 0,61 ; 0,64) alaşımlarının K? ve Kß emisyon spektrumları bir Si(Li) katı hal dedektörü kullanılarak belirlendi. Fe_x Ni_(1-x) alaşımlarında Fe ve Ni ' nin Kß/K? X-ışını şiddet oranları, manyetik alan olmadan ve 0,5 T ve 1 T ' lık dış manyetik alanda 200 mCi 241Am radyoizotop kaynaktan yayımlanan 59,5 keV ' lik ?-ışınları uyarımı ile belirlendi. Daha sonra, belirlenen Kß/K? X-ışını şiddet oranları, Fe_x Ni_(1-x) alaşımlarındaki Fe ve Ni valens elektron konfigürasyonlarını elde etmek için multikonfigürasyon Dirac-Fock hesaplama sonuçları ile karşılaştırıldı. Böylece, bu metallerin valens elektron konfigürasyonları manyatik alan olmadan ve 0,5 T ve 1 T ' lık dış manyetik alanda belirlendi.Dış manyetik alanda elde edilen deneysel datalar, dış manyetik alan olmadan elde edilen deneysel datalardan çeşitli alaşım bileşimlerindeki Fe ve Ni için Kß/K? X-ışını şiddet oranlarında sapmalar gösterdi. Dış manyetik alanda alaşımlardaki Fe ve Ni ' nin valens elektron yapıları, manyetik alanın olmadığı durumdaki valens elektron yapılarına göre önemli ölçüde farklılıklar gösterdi. Böylece bu ölçümlerin sonuçları, Fe_x Ni_(1-x) alaşımlarındaki Fe ve Ni ' nin Kß/K? X-ışını şiddet oranları ve valens elektron konfigürasyonlarının dış manyetik alana bağlı olduğunu gösterdi.2012, 90 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of external magnetic field on the valence electron structures of Fe-Ni transition metal alloys have been investigated by Kß/K? X-ray intensity ratios of various alloy compositions.At first, the K? and Kß emission spectra of Fe, Ni and FexNi1-x (x= 0,20 ; 0,40 ; 0,52 ; 0,55 ; 0,61 ; 0,64) alloys were measured by using a Si(Li) solid state detector. Kß/K? X-ray intensity ratios of Fe and Ni in Fe_x Ni_(1-x) alloys without magnetic field and in 0,5 and 1T external magnetic field have been measured following excitation by 59,5 keV ?-rays from a 200 mCi 241Am radioisotope source. Afterwards, measured Kß/K? X-ray intensity ratios were compared to the results of multiconfiguration Dirac-Fock calculations to obtain valance electronic configurations of Fe, Ni in Fe_x Ni_(1-x) alloys. So, the valence electron configurations of these metals without magnetic field and in 0,5 and 1 T external magnetic field have been determined.The experimental data obtained in external magnetic field have indicated deviations of Kß/K? X-ray intensity ratios for Fe and Ni in different alloy compositions from the corresponding ratios without external magnetic field. Valence electron structures of Fe and Ni in alloys under external magnetic field have indicated significant differences with respect to the ones without magnetic field. Thus, results of these measurements have shown that Kß/K? X-ray intensity ratios and valence electron configuration of Fe and Ni in Fe_x Ni_(1-x) alloys are dependent on the external magnetic field.2012, 90 Pages