Fikret Mualla Saygı örneğinde sanatçı yaşantısının sanat yapıtıyla ilişkisi
The relationship between the artist?s life and his work of art studied on Fikret Mualla Saygı?s model
- Tez No: 313066
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİ KARAYAĞMURLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanatçı, Sanat Yapıtı, Sanatçı Yaşantısı, Fikret Mualla Saygı, artist, art framework, artist experience, Fikret Mualla Saygı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmada sanatçı yaşantısının sanat yapıtıyla ilişkisi Fikret Mualla Saygı örneği üzerinden incelenmiş, sanatçının yaşadığı dönemdeki toplumsal olayların, sanatsal ve kültürel değişimlerin, özel hayatındaki gelgitlerin ve ruhsal durumunun yaratma sürecini nasıl yönlendirdiği ve ne tür sorgulamalara sevk ettiğinin anlaşılması amaçlanmıştır.Buradan hareketle, Fikret Mualla Saygı'nın yaşadığı dönemde Türkiye'de ve Paris'teki sanatsal çerçeve incelenmiş, sanatçının yaşamı ve kişiliğini etkileyen olaylar üzerinde durularak resimleriyle bağlantısı araştırılmıştır.Araştırma, sanat eserine bakarken, sanatçının yaratma kaygısındaki etken öğeleri fark etmemiz, ne tür yaşantıların sonucunda yapıtını oluşturduğunu anlamamız, sanatçının üretme sürecine dahil olup onun dünyasında anlamlı bir yolculuk yapabilmemiz açısından önemli olmaktadır.Araştırmadan elde edilen verilerin sadece sanat izleyicisi açısından değil, aynı zamanda sanatın içinde, ona, üreten olarak dahil olmuş kimseler için de yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between the artist?s life and his work of art is studied on Fikret M. Saygı?s model. It is aimed to understand how social events, artistic and cultural changing in the living period of artist, the tides in his private life and his state of mind guide the creation process and is driven to what kind of inquisitions.From this point of view, the artistic framework in Turkey and Paris in Fikret M. Saygı?s period is analysed; emphasizing the events that affect the artist?s life and personality, the relations with his paintings are researched.The research is important in the way of realizing effective factors in creation concern of artist, understanding compositions formed in what kind of experiences? ends, making a meaninful travelling in his world with getting involved in the process of artist?s creations.Obtained datas in this research are not thought to be beneficial only for art viewer but also for anybody who is in art, get involved as a producer.