Dede Korkut Hikayeleri'nde çocuk eğitimi
Children's education in Dede Korkut Stories
- Tez No: 313065
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dede Korkut, çocuk, eğitim, Dede Korkut, children, education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Çocuk ruhunu besleyen en etkili tür edebiyattır. Edebiyat, çocuğun dünyasını geliştirir. Çocuk, bedensel, zihinsel ve duygusal yönden gelişmeye devam eden bir varlıktır. Çocuk gelişirken, kendisini daha iyi tanıyabilmesi, kendisini yaşadığı toplumun bir parçası görebilmesi ve toplumun ahlakî değerlerini kazanabilmesi için ona yardımcı olabilecek en zengin kaynak edebiyattır.Çocuklara, gelişim süreçlerinde faydalı olabilecek, yaşadığı kültürü tanıtacak önemli bir kaynak olan Dede Korkut Hikâyeleri Türk toplumunun ahlakî değerlerini bünyesinde barındıran kıymetli bir eserdir.Oğuz Boylarının maceralarını anlatan ve destandan halk hikâyesine geçiş dönemi eseri olarak kabul edilen bu eser, çizdiği ideal tip ile çocuk eğitiminde yarar sağlayacak bir eserdir.Öykülerdeki kahramanlar üzerinden okuyucuya güzel mesajlar verilir. Öykülerin; toplumda değer görebilmek için çalışmak gerektiği, maneviyatın maddiyattan üstün olduğu, yalan söylemenin kötü bir davranış olduğu, doğanın ve yaşanılan yurdun kutsal olduğu, aile ve aile birliğinin son derece önemli olduğu, anaya ve ataya saygının şart olduğu, kadının sosyal hayatta erkek ile eşit olduğu, cömert ve paylaşımcı olmanın gerekliliği, sadakatin en değerli duygulardan olduğu, cesur kişilerin hayatta daha başarılı olacağı başta olmak üzere birçok mesaj içermesi bakımından çocuk eğitiminde kullanılması olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Özet (Çeviri)
The most effective thing that nourishes the soul of a child is literature. Literature improves a child?s imagination. Child is an existence who continue to evolve both as bodily and mentally. While a child is growing up, literature is the richest source that can help her or him to know herself or himself better, to feel herself or himself as a part of society and to learn moral values of that society.?The Book of Dede Korkut? is an important literary source that can be useful for children during their process of growth and introduce them their culture in which they are. In addition, ?The Book of Dede Korkut? is very valuable as it has moral values of Turkish culture in itself.Talking about the adventures of Oguz tribes and being accepted as the work of the transition period from epic poem to folk tales, this work is useful for children?s education as it creates ideal type.Through the stories of heroes, good messages are gotten to reader. The using of ?The Book of Dede Korkut? will be good for children?s education as it talks about the necessity of work to be valuable in the society, superiority of spirituality than materiality, badness of lying, holiness of nature and native country, importance of family and unity of family, requirement of respect to family values, equality of women in the society, requirement of being generous and sharing and says that loyalty is one of the most valuable feelings and brave people will be more successful in the life.