19. yüzyılda Erbaa kazasına bağlı Karayaka nahiyesinin sosyo-ekonomik yapısı
The socio-economical structure of Karayaka in the 19th century according to the temettuat defteri-tax recordings
- Tez No: 313168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMAN ADEMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Erbaa kazası, Karayaka nahiyesi, Tanzimat Dönemi, Temettüat defterleri, Temettiiat Register, Tanzimat Period, Karayaka Village
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada Karayaka Nahiyesi'nin 16146 numaralı temettüat defterine göre sosyo-ekonomik yapısı ortaya konulmuştur.Bunun için Osmanlı Arşivi'nde Maliye Nezareti Varidat Defterleri Fonu'nda yer alan H. 1256/M. 1840 tarihli ve 16146 numaralı temettüat defterleri esas alınmıştır.Amacım Tanzimat reformuyla başlatılan Kazanca (temettüat) ait vergilendirme sistemi ile tutulan temettüat defterlerine göre bir çalışma yapmak suretiyle 19. Yüzyıla ait Erbaa'nın sosyo-ekonomisine ışık tutulmaya çalışılmıştır.Buna göre incelenen temettüat defteri ile 26 köye ait bilgiler yer almıştır. Köylere ait hane sayısı, kişilerin adları, lakapları, fiziksel özellikleri, emlak dönümleri, ekili arazi dönümü, büyükbaş ve küçükbaş hayvan adeti, çift ve koşum hayvanları adetleri, arı kovanı adeti, yaptıkları işler ve en sonunda emlak ve hayvan kıymetleri ile temettü gelirleri ve toplamından oluşan kıymetleri gibi bilgiler işlenerek tablo ve grafik haline getirilmiştir.Bu çalışmada tablo ve grafikler oluşturulmak suretiyle konunun anlaşılmasında etkili olabilecek yöntemler izlenmiştir. Ayrıca hazırlanan dönemle günümüz arasında mukayese yapmak suretiyle o dönemin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Karayaka region's socio-economic structure has been put forward.For this reason, temettuat register which is in fund revenues in the Ottoman Archives of the Ministry of Finance were based on with the date of H.1256/M.1840 and with the number of 16146.My goal is to shed light on the socio-econom, launched the Tanzimat reform of income (temettuat) held by the taxation system to make a work based on register by temettuat in the 19th century's Erbaa.According to this temettuat register which is studied, contain information belonging to 26 villages. The number of households belonging to the villages, people names, nicknames, physical properties, real estate-affected area, cultivated acres of land, cattle and sheep livestock units, double and harness the animals, customs, beehive units, their work, and at the end with real estate and value of the animal, composed of the sum which was obtained by processing tables and graphs, such as dividend income and assets.In this study, by creating tables and graphs followed understanding of the subject methods may be effective. In addition to this, it is contributed to a better understanding of that period, by making a comparison between the current period and the prepared period.