H. 1261 tarihli 08576?08577?08584 numaralı Temettu'at Defterlerinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
H. 1261 dated 08576-08577-08584 numbered the transcription and evaluation of Temettu?at Books'
  1. Tez No: 313189
  2. Yazar: MUSTAFA KAYGUSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Temettuat Books, Settled System
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Çağdaşı olan diğer devletler gibi Osmanlı Devleti'nin de en önemli gelir kaynağı, halktan topladığı vergilerdi. Devletin vergi sisteminde, Tanzimat Dönemi'ne kadar tam bir oturmuş düzen yoktu. Ancak Tanzimat'tan sonra vergi sisteminde köklü değişiklikler yapıldığını görüyoruz. O zamana kadar alınan vergilerin kaldırılmış ve halkın gelirine göre, eşitlik ilkesi çerçevesinde ?Temettuât? vergisi toplanmaya başlanmıştır. Devletin halktan aldığı bu vergileri kaydettiği defterlere de ?Temettuât Defterleri? denilmiştir.Defterlerin tutulduğu dönem hakkında, özellikle de 19. yüzyıl Osmanlı Devletinin sosyo-ekonomik yapısı hakkında önemli bilgiler veren Temettuât Defterleri, günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde bulunmaktadır. Şöyle ki; bu defterlere ait olduğu yerleşim yerine ait nüfus, vergisi alınan-alınmayan topraklar, yetiştirilen ürünler, beslenen hayvanlar, ailelerin gelirleri ayrıntılarıyla kaydedilmektedir. Böylece temettuât defterlerine bakarak bölgenin ve dönemin nüfus yoğunluğu, arazi, iktisadi, ticarî ve zirai durumları hakkında önemli bilgiler edinebiliriz.Yüksek lisans tez çalışması olan bu araştırmada Kütahya sancağına tâbi Altuntaş nahiyesine bağlı aşağıdaki köylerin temettuât defterlerinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapılmıştır.ML. VRD. TMT. 08576Akca KaryesiML. VRD. TMT. 08577Zımmiyye KaryesiML. VRD. TMT. 08584Nefs-i AltuntaşAnahtar Kelimeler : Temettuât Defterleri, Vergi Sistemi
Özet (Çeviri)
The most important income source of the Ottoman Empire as its contemporaries was the taxes gathered from the people. There wasn?t any settled system till the ?Tanzimat Firman? in the tax-system of the Empire. After the Tanzimat Firman, we see radical changes in the tax-system. By the changes, taxes gathered till that time had been removed and, based on equality principle, ?Temettuat? tax began to be gathered according to citizens? income. The records which the state registered these taxes on were called ?Temettuat Books?.Temettuat books which belong to the period A.D 1840-1845 and give notable information about socio-economic statue of the Ottoman Empire especially in 19th century exist in the Ottoman Archives of Prime Ministry. In these books, population of the settlement, taxable and tax-free land, grown-up products, stock-breeding and family?s income are recorded in detail, so by looking at these `Temettuat? books we could have important information about the population density, land, economic, commercial and agricultural condition of the region and the period.In this research, which is a master thesis study, temettuat books? transcription and evaluation of the villages (below) in Altuntaş District of Kütahya Sanjak has been done.ML. VRD. TMT. 08576AkcaML. VRD. TMT. 08577ZımmiyyeML. VRD. TMT. 08584Nefs-i Altuntaş