Örgütsel iklim ve iletişim iklimi arasındaki etkileşim: OMU Vakfı işletmelerinde bir araştırma
Interaction between organizational climate and communication climate: A study OMU Farms Foundation
- Tez No: 313190
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE SEZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Örgütsel İletişim, İklim, Örgüt İklimi, İletişim İklimi Algısı, Communication, organizational communication, organizational climate, Organizational climate perception
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Günümüzde, örgütler arasında hızlı bir rekabet yaşanmaktadır. Bu rekabet ortamında, örgütler birbirleriyle yarışmak ve yaşamlarını devam ettirmek zorundadırlar. Bu yarışta başarılı olmanın yolu, etkili bir örgüt yönetiminden geçmektedir. Etkili bir örgütün en önemli özelliklerinden birisi, örgüt çalışanlarının birbiriyle olan ilişkileridir. Bu ilişkilerin iyileştirilmesi, örgütün iletişim iklimine bağlıdır. Örgütün iletişim ikliminin iyileştirilmesi, örgütün verimliliği ve etkinliğine önemli katkılar sağlayacaktır.Araştırma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı' na bağlı işletmelerde yapılmıştır. Araştırmaya 59'u kadın ve 96'sı erkek olmak üzere 159 kişi katılmıştır. Araştırmada Gibb' in ?İletişim İkilimi Envanteri? kullanılmıştır. Araştırma problemine uygun bir model seçilmiş olup, verilerin toplanmasında yansız örnekleme tekniklerine başvurulmuş ve verilerin analizinde parametrik ve non-parametrik testlerden yararlanılmıştır.Araştırma bulgularına göre; OMU Vakfı İktisadi İşletmelerinin nötr (yansız) bir iletişim iklimine sahip olduğu, işletmeler arasında savunma ve destekleyici iletişim iklimi açısından bir farklılığın olduğu ancak cinsiyet, hizmet yılı ve eğitim değişkenlilerine göre savunma ve destekleyici iletişim iklimi açısından önemli bir farkın bulunmadığı görülmüştür. Araştırma sonunda bir takım açıklamalar yapılmış olup, iktisadi işletmelerin neler yapması gerektiği ve bundan sonraki araştırmacıların nasıl bir çalışma yapmaları konusunda bir takım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today organizations live in a competitive world in which they have to survive. An effective organizational management is key to the success in this competition. One of the most important characteristics of an effective organization is existance of a healthy communication between its members. As the communication climate gets better, it will result in increased productivity and effectiveness.In this study, communication climate in three financial enterprises within Ondokuz Mayıs University Foundation is examined. Participants of this research consisted of 59 female and 96 male employees who were chosen randomly. As a survey research, this study employed the Turkish version of Gibb?s Comunication Climate Inventory to collect data. Parametric and nonparametric methods were used to analyze the data.Findings of the study revealed that the three financial enterprises within Ondokuz Mayis University Foundation have neutral communication climate. In addition, their climate differ in terms of defensive and supportive communication levels. What is more, employees? views on communication climate within their enterprises found to be not differentiating in terms of their gender, years of experience, and educational background. Based on these findings, this study provides suggestions to have a beter communication climate in financial enterprises.