Katılım ve özel sermayeli bankaların pazarladıkları kredilerin bazı makroekonomik göstergeler üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The effects of the bank loans marketed by participation banks and private banks on some macroeconomic indicators: The case of Turkey
  1. Tez No: 313191
  2. Yazar: SÜLEYMAN UĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Sistem, Kredi, Katılım Bankaları, Özel Sermayeli Bankalar, Makroekonomik Göstergeler, Regresyon Analizi, Financial System, Loan, The Participation Banks, The Private Banks, Macroeconomic Indicators, Regression Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Para ve Banka Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de finansal sektörün en önemli aktörü bankacılık sektörüdür. Hızla gelişen dünya ekonomisinde bankacılık sektörünün önemi her geçen gün artmaktadır. Bankaların tasarruf sahiplerinden topladıkları fon fazlalarını fon ihtiyacı olanlara kullandırdıkları krediler ise bankaların en temel ürünüdür.Bir ekonomideki kredi miktarı ve artış hızı ile makroekonomik göstergeler arasında yakın bir ilişki vardır. Kredi miktarının artması satın almayı kolaylaştırır ve bu sayede birçok göstergeyi önemli ölçüde etkiler. Kredi piyasasının etkinliğini artırmak için atıl durumda bulunan fonlar finansal sisteme dâhil edilmelidir.Yapılan çalışmada, gayrisafi yurtiçi hasıla ve hanehalkı nihai tüketimi üzerinde katılım bankalarının pazarladığı krediler daha fazla etkili iken; ithalat, ihracat ve yatırım üzerinde özel sermayeli bankaların pazarladığı kredilerin daha fazla etkili olduğu tespit edilmiştir. 1992?2009 yılları arasında Türkiye'de kullandırılan kredilerin makroekonomik göstergeler üzerindeki etkisi çoklu regresyon analizi yardımıyla incelenmiştir. Analizde bağımlı ve bağımsız değişkenlerin logaritmik değerleri kullanılıp tüm modeller log-log formatında kurulmuştur. Yapılan analizler neticesinde katılım bankaları ve özel sermayeli bankaların pazarladıkları kredilerin seçilen makroekonomik göstergeler üzerinde beklentiler yönünde etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The bank sector is the most important activator in Turkey like the whole part of the world. Day by day the importance of the bank sector is increasing in the fast developing world economy. The most basic product of banks are the loans that are gathered by banks from savers, and banks make the one in need use these extra funds.There is a close relationship between loan amount, increasing speed and macroeconomic indicators. The increasing of loan amount makes buying easier, and so it effects so many indicators significantly. Funds which aren?t used must be included into the financial system in order to boost the effectiveness of credit market.In this study, it was found that credits that participation banks market are so effective on GDP and household final consumption; on the other hand, credits that private banks market are so effective on import, export and investment. The effects of the loans supplied in Turkey on macroeconomic indicators between 1992?2009 is examined with help of multiple regression analysis. In the analysis, dependent and independent variables with their logaritmic values have been used and all the samples have been set up in log-log form. In conclussion, the loans marketed by participation banks and private capital banks are affective as expected on the chosen macroeconomic indicators.