Azerbaycan ve Türkiye muhasebe sistemlerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of Azerbaijan and Turkey accounting systems
- Tez No: 313211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFET AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Muhasebe Sistemi, Türkiye Muhasebe Sistemi, Hesaplar Planı, Accounting System of Azerbaijan, Accounting System of Turkey, Chart of accounts
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Muhasebe bir bilgi sistemidir ve bu sistemde önemli olan faaliyet sonuçlarının sağlıklı ve güvenilir bir şekilde muhasebeleştirilmesi, mali tablolardaki bilgilerin gerçek durumu yansıtması ve aynı zamanda bu tabloların karşılaştırabilme niteliği taşımasıdır.Azerbaycan Muhasebe sisteminin temeli eski Sovyetler Birliğinin sistemine dayanmaktadır. Fakat 1991 yılında bağımsızlığına kavuştuktan sonra Azerbaycan Cumhuriyeti'nde uygulanmakta olan muhasebe sistemi ?Muhasebe Sistemi Hakkında? Azerbaycan Cumhuriyetinin Kanununa dayanmaktadır. Bu nedenle küresel muhasebe sistemine uyumlaştırma işlemleri başlatılmıştır. Her alanda gelişmekte olan ülkenin muhasebe sisteminin de uluslararası standartlara cevap verecek hale getirilmesi zorunlu hale gelmiştir.Bu çalışmanın amacı, Azerbaycan'da uygulanmakta olan muhasebe sistemini Türkiye muhasebe sistemi ile karşılaştırarak analiz edip muhasebe sistemlerinin olumlu ve olumsuz yönlerini belirlemek olarak ifade edilebilir.Yapılan çalışmada, her iki ülkenin muhasebe sisteminin tarihçesi, hesap planı, finansal tabloları ve ülke muhasebe standartları incelenmiş, karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Accounting is an information system and this system is supposed to possess, proper and secure accountability of the transactions, the real situation reflecting financial tables and at the same time, comparability of these tables.Azerbaijan accounting system is based on old Soviet Union system. However, after getting independence in 1992 the accounting system in Azerbaijan is based on ?On Accounting System? Code of Azerbaijan Republic. Because of this reason, a work has started towards the adaptation to global accounting system. The accounting system of a country that is developing in many areas is made compulsory to satisfy the international standards.The purpose of this study is to analyze and compare the basic outlines of accounting systems which are implemented in Azerbaijan and Turkey and to define the advantages and disadvantages of the system being accepted in Azerbaijan.In this study, history of both countries? accounting system, `chart of account?, financial tables and country accounting standards are investigated, analyzed comparatively and results are evaluated.