Arıtaş kasabasının (Afşin) beşeri ve ekonomik coğrafyası
Human and economic geography of Arıtaş town
  1. Tez No: 313239
  2. Yazar: NURULLAH KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TIRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtaş, Kasaba, Yerleşme, Mahalle, Ekonomi, Nüfus, Tarım, Arıtaş, Town, Settlement, Area, Economi, Population, Agriculture
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın konusunu, Arıtaş kasabasının beşeri ve ekonomik coğrafyası oluşturmaktadır. Arıtaş kasabası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü sınırları içerisinde yer almaktadır. Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesinin, kasabası olan Arıtaş, 1954 yılında belde teşkilatı kurularak kasaba statüsünü almıştır.Araştırmaya konu olan Arıtaş'ın yedi tane mahallesi vardır. Bunlardan Mustafakemalpaşa ( Ferhatlı), Pınarbaşı, Kayaaltı, Çayırbağı ve Yeşilyurt mahalleleri bir arada bulunur. Bu bölümden, Göllüce Mahallesi 3km. Gözübenli Mahallesi ise 5 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Kasaba nüfusunun çoğunluğu 1275?1310 m. yükseltileri arasında yerleşmiş durumdadır.Arıtaş kasabasının temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Kasabanın nüfusu da 2010 yılı ADNKS'ye göre 5749'dur. Arıtaş, hem nüfus hem de ekonomik ve sosyal yapı itibariyle kırsal bir yerleşmedir. Genelde sulama imkânlarını yeterli olmaması nedeniyle kuru tarım yöntemleri yaygındır. En çok üretilen tarım ürünleri buğday, arpa, ayçiçeği, fasulye ve şekerpancarıdır. Kasabada sanayi gelişmemiştir. Ancak atölye tipi ve kasaba ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tesisler vardır. Turizm ve ulaşım da gelişmemiştir.Arıtaş kasabasının gelişmesi için öncelikle tarımsal, sulama sorunları çözülmeli ve hayvancılık desteklenmelidir. Belirtilen önlemlerin alınmasının kasaba ekonomisi için olumlu sonuçlar doğuracağını belirtebiliriz.Bu çalışmada, Arıtaş kasabasının beşeri ve ekonomik coğrafyası incelenmiş; bunlardan kaynaklanan sorunlar belirlenerek, bu sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the human and ecomomic geography of Arıtaş town, which is located in Yukarı Fırat part of Eastern Anatolian Region. Arıtaş become a town of Afşin, Kahramanmaraş in 1954.Arıtaş has seven districts which are Mustafakemalpaşa ( Ferhatlı), Pınarbaşı, Kayaaltı, Çayırbağı, Yeşilyurt. Göllüce and Gözübenli is 5 km. far from here. The majority of population in town live in between 1275?1310 m. elevation.Basic economical activities of the town are agriculture and animal husbandry. The population of Arıtaş is 5749 acording to ADNKS results of 2010. Arıtaş is a rural settlement with record to both economical and social stuation. In Arıtaş dry agriculture is common, because of the water shortage in Arıtaş agricultural productions are wheat, partey, sunflover, bean etc. Industry in town has not improved. But there are some industry for the needs of the town. Tourism and transportation are not developed too.Fisrt of all watering problems in agriculturel must be solved in order to improve Arıtaş town. The animal husbandyr must be supported.We can say that If these measures are taken, important improvements can be made.This study, focused on Arıtaş?s human and economic geography. Some suggestions have been made solutions of problems.