Hasanbeyli ilçe merkezi coğrafi etüdü
A geographical study on Hasanbeyli county
- Tez No: 313240
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TIRAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Hasanbeyli, Almanpınarı, Yayla, Hasanbeyli, Almanpınarı, Plain
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Akdeniz Bölgesi'nde Osmaniye ili sınırları içerisinde yer alan Hasanbeyli ilçesi'nin fiziki, beşeri ve ekonomik özelliklerini ortaya koymak amacıyla yapılmı? bir çalı?madır.Araştırma sahamız Anti Toros dağlarının Amanos grubu dağları içerisinde yer almaktadır. ilçe'nin bulunduğu alan yüzey şekilleri bakımından hafif engebeli düzlüklerden ve bunu çevreleyen dağ kucağından meydana gelmektedir. Yerleşme genelde dağ eteklerine doğru olup, meskenler 2-3 katlı yapılardan meydana gelmektedir. Yerleşme tarihi bakımından 5-6 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Akdeniz iklimi etkisindedir. Denizden yüksekte olması yıllık ortamla sıcaklık değerlerinin Osmaniye il merkezine rağmen biraz daha düşük olmasına neden olmuştur. Buna bağlı olarak çalışma sahamıza yılın belli zamanlarında kar yağışı da almaktadır. Toprak özellikleri bakımından Kırmızımsı Kahverengi Akdeniz toprakları yaygındır. İlçe de Meşelik alanlar geniş yer tutar. Bunların yanı sıra çam türü ağaçlarda yaygındır. İklime bağlı olarak yetiştirilen ürünlere baktığımız da Buğday, Arpa, Kiraz ve Zeytin üretimi önem arz etmekte olup özellikle Kiraz yetiştiriciliği ilçe `nin önemli gelir kaynağıdır.İlçe 1935 li yıllarda 750 nüfuslu bir köy statüsünde iken 1973'te belediyelik statüsünü alması ve aynı zamanda 1996 yılında ilçe özelliği kazanması nüfusun artmasında önemli olmu? ve 2009 yılında 2559 kişiye ulaşmasına neden olmuştur. İlçe'ye yurt dışından ve yurt içinden yapılan göçlerde nüfusun artmasında etkili olmuştur. ilçe de eğitim öğretim seviyesi yüksek olup yaklaşık % 92 dolaylarındadır. Genelde genç bir nüfusa sahiptir. Sağlık şartları bakımından hastanesi olmayıp, 2 adet sağlık ocağı mevcuttur.
Özet (Çeviri)
This is a study on Hesanbeyli which is a district of Osmaniye town in Medeterrenian region to reveal the districts physical, anthropogeographical and economical features.The research area is in Amanos mountain ranges of Taurus Mountains. In terms of surface morphological aspects, the districts area consists of a bit rough plains and mountain ranges that surrounds the area. The Settlement is usually towards the foothills of the mountain, dwellings consists of 2-3 storey buildings. The settlement history goes back to 5-6 thousand years ago. It is in the the influence of Mediterranean climate.The annual temperature rate is below Osmaniye city center as it is much more higher than sea level. Accordingly, the snow seldom falls the district too. In terms of soil properties,reddish Brown Medeterrenian soil is common in the region. As well as pine trees, mostly oak groves lies on the district. Wheat, Barley, Cherry and Olive are important agricultural products, especially Cherry production is an important source of income.In 1935, the district was a village which consisted of 750 people, after being municipality in 1973 and then being a county in 1996, the population increased to 2559 in 2009 census. Migration from abroad and domestic migration have been effective on population growth. The educational level is high which is on the level of % 92. Generally it has a young population. In terms of health conditions, it hasn`t got a hospital it has 2 clinics.