Kentsel kültürel miras yönetimi ve rekreasyonla ilişkisi: Ankara Hamamönü örneği
Urban cultural heritage management and relationship with recreation: The case of Ankara Hamamönü
  1. Tez No: 313251
  2. Yazar: CEYDA KURTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SOMUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel kültürel miras, kültürel miras yönetimi, Hamamönü, rekreasyon, Urban cultural heritage, cultural heritage management, Hamamönü, recreation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu çalışmada, kentsel kültürel miras yönetiminin rekreasyon ile ilişkisi Ankara Hamamönü alanı sınırlarında incelenmektedir. Kentsel kültürel miras; tarihsel süreç içerisinde, insanların yaşamını biçimlendiren edimler ve deneyimlerin hem somut (anıtlar, dinsel binalar, saraylar kaleler vb.) hem de soyut (gelenek ve görenek, inanışlar, vb.) oluşumlarını kapsamaktadır. Bu bağlamda, kentsel kültürel miras yönetimi, söz konusu oluşumların, kentin geçirdiği dönüşüme bağlı olarak nasıl dönüştüğünü belirlemek ve bu yolla, her bir kalıtın değer ve anlam yitimini engelleyerek varlığını sürdürmesini sağlamak içindir. Sonuç olarak, kentlerdeki kültürel mirasın sürdürülebilir yönetimi, hem kentsel kültürel mirasın korunması hem de sözü edilen varlıkların turizm ve rekreasyon bakımından kentsel çekicilikler arasında yer almasını sağlaması nedeniyle oldukça önemli bir konudur.
Özet (Çeviri)
In this study, the management of urban cultural heritage, recreation are examined in relation to Ankara Hamamönü area. In the historical process, urban cultural heritage covers acts and experiences shape the lives of both tangible (monuments, religious buildings, palaces, castles and so on) and abstract (traditions and customs, beliefs, and so on) formations. In this context, the urban cultural heritage management determines those formations according to city's transformation. In this way, It prevents that loosing each legacy?s value and meaning for ensuring the continued existence. As a result, the sustainable management of urban cultural heritage, both in urban as well as the protection of cultural heritage tourism and recreation in terms of urban attractiveness of the assets that promise to be among the very important issue, because it provides.