İnsan kaynakları yönetimi ve performans değerlendirme konusunda ampirik bir çalışma
An empirical study on human resources management and performance evaluation
- Tez No: 313259
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER OKAN FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sektör, İnsan Kaynakları Yönetimi, Performans Yönetimi, Performans Değerlendirme, Sector, Human resource Management, Performance Evaluation, Performance Management
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tez çalışmamızın amacı, işletmelerin insan kaynakları yönetimi (İKY) uygulamaları ile performans değerlendirme süreçlerini gerçekleştirme düzeylerini tespit etmektir. Bu doğrultuda Kahramanmaraş ilinde çeşitli sektörlerde ki işletmelerin departman yöneticilerinin bu uygulamalara yönelik yetkinlikleri ile bu uygulamalar hakkındaki kişisel görüşlerinin neler olduğu incelenmiştir. Çalışma, ilk üç bölüm teorik ve son bölüm uygulama olmak üzere dört temel kısımdan oluşmaktadır. Teorik kısmın birinci bölümünde; işletmelerde İKY kavramı ve kapsamı anlatılmış, teorik kısmın ikinci bölümünde; performans ve performans yönetimi kavramı, teorik kısmının üçüncü bölümünde ise; performans değerlendirme kavramı ve yöntemleri konuları anlatılmıştır. Uygulama kısmı olan dördüncü bölümde ise, Kahramanmaraş ilinde çeşitli sektörlerdeki işletmelerinin departman yöneticilerinin İKY uygulamaları ile performans değerlendirme süreçlerini gerçekleştirme düzeyleri ile bu uygulamalar hakkındaki kişisel görüşleri tespit edilmek istenmiştir. Genel olarak elde edilen bulgular, Kahramanmaraş'ta birçok sektördeki işletmelerinin İKY uygulamaları ile performans değerlendirme süreçlerini tam olarak gerçekleştiremediklerini fakat bu uygulamalara yönelik ciddi bir gelişim içinde olduklarını ortaya koymaktadır. Tez çalışmamız son olarak, saha çalışması sonucunda elde edilen bulgular ışığında sonuç ve önerilerin sıralanması ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, human resource management (HRM) practices in business processes and performance evaluation is to determine the levels of realization. Enterprises in various industries in Kahramanmaraş this direction capabilities for these applications with the department managers what are the personal opininons regarding these applications are investigated. Work, including the first three chapters of theoretical and application last section consists of four main parts the second part; business concept and scope of human resource management are explained, the second part of the theoretical part, performance and performance management concept, in the third part of the theoretical part of;explained the concept and methods of performance evaluation issues. In thefourth section, which forms part of the application,the department managers at companies invarious industries in Kahramanmaras and performance evaluation processes of HRM practices on the personal views ofthese applications with the associates were asked to be identified. In general, the findings, HRM practices and performance evaluation processes of enterprises in many sectors ofKahramanmaras exactly the implementations are indevelopment, but it reveals a serious of applications. The thesis work, finally, conclusions and recommendationsin light of the findings of field work is completed bysequencing.