Dârakutnî'nin İmam Mâlik'e yönelttiği eleştiriler
The criticism of Dârakutnî addressing Imam Mâlik
  1. Tez No: 313258
  2. Yazar: DURDU MEHMET AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR EVGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İmam Mâlik, Dârakutnî, Sened/Metin, Tenkit, Imam Mâlik, Dârakutnî, Sanad/Matn(Text), Criticism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Hicrî 93 yılında Medine'de doğmuş olan İmam Mâlik, hadis ilmiyle temâyüz eden bir aile içinde yetişmiştir. Hayatının yarısını Emevîler, yarısını da Abbasiler devrinde geçiren İmam Mâlik derin anlayış, kuvvetli hafızası, sabrı, azmi, ilme karşı olan iştiyakı ve ilim aldığı kimselere karşı çok hassas davranması ile tanınan bir âlimdir. Kendisi Hadis ilmiyle uğraşanların güvenilir, salih ve hadis rivayeti için belli şartları haiz olmasını vazgeçilmez bir özellik olarak kabul etmiştir. İlmi din olarak algılamış ve dinini öğrenmek isteyen bir kimsenin bunu muhakkak sika bir râviden öğrenmesi gerektiğini vurgulamıştır.Abbasi hükümranlığı döneminde, Hicrî 306'da Bağdat'ın büyük bir mahallesi olan Darü'l-Kutn'da doğan Dârakutnî ise ilmi, takvası, dindeki derin anlayışı, zekâsı ve güçlü hafızasıyla devrindeki âlimlerin önde gelenlerinden biri olmuş ve çok az muhaddise nasip olan ?emîrü'l-mü'minîn fi'l-hadîs'' unvanıyla muttasıf olup ün kazanmıştır.Çalışmamız, İmam Mâlik'ten yaklaşık 200 yıl sonra yaşamış olan Dârakutnî'nin, İmam Mâlik'in rivayetlerine sened veya metin açısından, yönelttiği eleştirleri araştırmacıların ilgisine sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Imam Mâlik was born in Medine in H. 93. He spent one half of his life in the Umayyads Period and other half in the Abbasids Period and was grow up in a family which distinguished in knowledge of hadith. His deep mentality, retentive memory, patience, determination, enthusiasm of knowledge and his sensitiveness to thom he gets the knowledge from, were increased İmam Mâlik?s scientific level. He has accepted that relience, righteous and to have certain conditions for hadith narrowing are unabandonable specialities for those who interests with hadith knowledge. He has taken the knowledge as religion. He has stated that one who wants to learn the religion, has to learn from a reliable narrator.Dârakutnî was born in one of Baghdat?s big quarter Darul-Kutn in H.306. He has been one of the most famous scholars with his wisdom, takva, deep religional mentality, intelligence and retentive memory. He has been famous with the title of ?emîrü?l-mü?minîn fi?l-hadîs?? which narrators able to get so rarely.This study aims to serve critics of Dârakutnî who came after Imam Mâlik about 200 years, has got a big importance in hadith knowledge and was one of the representatives of critic culture, about some rumors of Imam Mâlik to the interest of researchers from the perspective of sened and metin.