İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin insani değerler düzeyleri ile çevresel tutumları arasındaki ilişki
This research has been done in order to analyze the relationship between the levels of loneliness and shyness of elementary school students
- Tez No: 313308
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnsani Değer, Ahlak, Çevre Bilinci
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin insani değer düzeyleri ile çevresel tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışma evreni 2011?2012 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Tuzla İlçesinde bulunan ilköğretim okullarındaki öğrencilerdir. Örneklemimiz 303 kişiden oluşmaktadır.Araştırma ile ilgili veriler ?İnsani Değerler Ölçeği? (İDÖ) (Dilmaç, 2007) ve ?Çevresel Tutum Ölçeği (ÇTÖ)? (Uzun ve Sağlam, 2006) ile toplanmıştır. Birinci bölümünde kişisel bilgilere, ikinci bölümde, insani değerlere ilişkin 42 ifadeye, üçüncü bölümde ise çevreye yönelik tutumları ölçmek amacıyla 27 değerlendirme ifadesine yer verilmiştir.Ölçeklerden elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Ölçeğin birinci bölümüyle ilgili verilere ilişkin frekans ve yüzde dağılımı alınmış, öğretmenlerin tutumlarının ve algılamalarının belirlenmesine yönelik olarak aritmetik ortalama ve standart sapma, tutumlar arasında farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda bağımsız gruplar için ?t? testi, Kruskal Wallis H testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı ? = 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır;1.İnsani değer ölçeğinin tümü üzerinde aritmetik ortalama ve madde sayısı incelendiğinde, öğrencilerin insani değerlerinin ortalamanın üstünde olduğu görülmüştür.2.Öğrencilerin insani değerler düzeylerinin cinsiyetlerine göre incelenmesinde, kızların insani değer puanları erkeklerden yüksek olduğu görülmüştür.3.Öğrencilerin insani değerler düzeylerinin sınıflarına, babalarının mesleklerine, annelerinin iş durumuna, baba ve annelerin öğrenim durumlarına, ailelerin gelir durumuna ve ailedeki birey sayısına göre anlamlı farklılık görülmemiştir.4.Çevresel Tutum Ölçeği toplam puanlarına göre öğrencilerin çevre bilincinin ortalamaların üstünde olduğu görülmüştür. Çevresel davranış düzeylerinin ortalamalar seviyesinde olduğu ve çevresel düşünce düzeylerinin ise ortalamaların üstünde olduğu görülmüştür.5.Öğrencilerin çevresel tutumlarının cinsiyetlerine göre incelenmesinde kız öğrencilerin çevre duyarlıklarının erkek öğrencilerden fazla olduğu görülmüştür.6.Öğrencilerin çevresel tutumlarının sınıflarına, baba ve annelerin mesleklerine ve ailedeki birey sayısına göre gruplar arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmemiştir.7.Öğrencilerin çevresel tutumlarının baba öğrenim durumuna göre incelenmesinde toplam puanlar ile çevresel davranış alt boyutunda anlamlı farklılık görülmezken çevresel düşünce alt boyutunda öğrenim durumu yükseldikçe çevresel düşünce puanları arttığı, babaları üniversite mezunu olan öğrencilerin çevresel düşünce puanları babaları ilkokul ve ortaokul mezunu olan öğrencilerden daha yüksek olduğu bulunmuştur.8.Öğrencilerin çevresel tutumlarının annelerinin öğrenim durumuna göre incelenmesinde anneleri üniversite mezunu olan öğrencilerin çevresel tutumları, anneleri ilkokul ve ortaokul mezunu olan öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Öğrenim durumu yükseldikçe çevre bilincinin arttığı söylenebilir.9.Öğrencilerin çevresel tutumlarının ailelerin gelir durumuna göre incelenmesinde, orta gelire sahip aile çocuklarının çevresel tutum puanları alt gelirli ailelerin çocuklarına göre yüksek bulunmuştur. Orta gelir düzeyindekilerin çevresel bilinçlerinin yüksek olduğu görülmektedir.10.İnsani değerler ölçeği ile çevresel tutum ölçeği arasındaki ilişkileri belirlemek üzere yapılan Pearson korelasyon analizi sonucunda puanlar arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlıdır. İnsani değerler yükseldikçe çevresel duyarlık da yükselmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been done in order to analyze the relationship between the levels of loneliness and shyness of elementary school students.This research has been done with the aim of the study between humane value levels of elementary school students and their environmental behaviors.The study area is elementary school students who are in Tuzla between 2011-2012 education years. The sample consists of 303 people.The information about the study is made up with ? Humane Values Scale (Dilmaç, 2006) and ? Environmental Attitude Scale ( Uzun and Sağlam, 2006). In the first part of the scale, which has three parts, there is personal information; in the second part; there are 42 statements about human values and in the last part, there are 27 assessments with the aim of attitude against environment.The information which has been found with the help of scales, has been solved by SPSS program that is coded with computer. For the information about the first part of the scale, frequency distribution has been taken. Arithmetic average and standard variance is used to determine the attitudes of teachers. To show the difference between the attitudes, ?t? test and ?kruskalvalis H? test are used for independent groups. For the comparison of groups those are more than 2 variants ?variant analysis is used. a= 0.05 has been tested to understand whether there is a variety among ideas.This research enables us to find out these details:1. After having done a detailed evaluation on Humane Values Scale completely with in terms of median and number of items, It?s proved that the students? humane value parameters are in good conditions.2. Female students? humane value parameters are higher than male students?? when student?s total humane value manner is examined within their gender.3. There is not a considerable difference between students? humane values level with their classes, their parental occupation state, their educational state, their income and the number of individuals in their family.4. According to the total environmental manner scale parameters; while their behavioral level is pointing the average, the environmental thought is above the standards.5. When the students? environmental manner is examined within their gender; female students? environmental sensivity level reaches higher degrees.6. When students? own environmental manner is compared with their classes, their parental occupation and the number of individuals in their family; there isn?t not considerable difference among them.7. When the students? own environmental manner is examined within their fathers? education state, there is not a considerable difference between their total points and their environmental manner sub-dimensions. When there is an increase in education state, there is also a proportional increase in environmental thoughts points. Environmental thought points for the students whose fathers graduated from university are higher than those whose fathers graduated from primary school.8. When students environmental manner is examined within their mothers? education state, the environmental manner amount for those whose mothers graduated from university are higher from those whose mothers graduated from secondary school.9. When student?s environmental manner is examined within their total income amounts, the environmental manner parameters for people of average income are higher than those with lower.10. After Pearson Correlation Analyze results done here whether to find out the relation between Humane Values Scale and Environmental Manner Scale, statically the proportional parameters are positively meaningful.