Kunbül'ün hayatı ve rivayet özellikleri
Kunbül's life and reporting specialitiys
- Tez No: 313388
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, kıraat, rivayet, râvî, kârî, Kurrâ, huccet, Kunbül, İbn Kesir, Hafs, Qoran, reading, report, reporter, reader, readers, evidence, Kunbül, İbn Kesir, Hafs
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 453
Özet
Bu çalışmada Kunbül'ün hayatı ve rivayet özellikleri incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşur. Giriş bölümünde çalışmanın amacı ve yöntemi açıklanmıştır. Birinci bölümde Kur'ân'ın metinleşme süreci, kıraatlar konusu ve kıraatlarla ilgili diğer hususlara değinilmiştir. İkinci bölümde Kunbül'ün hayatı, hocaları, ilmi kişiliği ve rivayetteki usûlü incelenmiştir. Üçüncü bölümde Kunbül rivayetine göre Mushaf'ın tamamı verilmiştir. Mushaf'ın tamamı Kunbül'ün okuduğu şekilde yazılmış ve rivayetinin hüccetleri açıklanmıştır.Kunbül, İbn Kesir kıraatının ikinci ravisidir. Kunbül rivayetini incelerken aslında İbn Kesir kıraatını da incelemiş olduk. Üçüncü bölümde Kunbül rivayetiyle Hafs rivayetini de karşılaştırdık. Kunbül ve Hafs'ın rivayetlerindeki hüccetleri delilleriyle sunduk.
Özet (Çeviri)
In this study Kunbül?s life and report feature has been studied. The study consists of 3 parts. In the introductory chapter the aim of the study and method has been explained. In the firs part text process of Qoran, the subject of reading and other ıssues related to reading are adressed. In the second part Kunbül?s life, his hodjas, his academic character and his reporting procedure are analysed. In the third part according to the rumor of Kunbül all the Qoran is given. All of the Qoran was written as Kunbül read and the evidences.Kunbül is the second transmitter of İbn Kesir?s reading While we are analysing Kunbül?s report Actually we have also analysed İbn Kesir?s reading. In tehe third part we compared Kunbül?s reporting and Hafs reporting. We presented Kunbül and Hafs? report evidence with evidences.