Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı kapsamında, öğrencilerin öğrenme stillerine uygun öğrenme etkinlikleri geliştirilmesi: Fonksiyon ve türev kavramı örneklemesi
The development of learning activities according to students? learning styles within a constructivist learning approach: The case of the concepts of function and derivative
- Tez No: 313402
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı, öğrenme stili, öğrenme etkinliği, 4MAT sistemi, lise öğrencileri, Constructivist learning approach, learning style, learning activity, 4MAT system, high school students
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu araştırmanın amacı, yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı (YÖY) kapsamında, öğrencilerin öğrenme stillerine uygun olarak öğrenme etkinlikleri geliştirmek ve etkinliklerle öğrenmenin öğrencilerin akademik başarılarına, matematiğe yönelik tutumlarına, etkinlik türlerine yönelik tercihlerine, öğrenme süreci ve ortamına yönelik görüşlerine etkilerini belirlemektir.Araştırma yarı deneysel bir çalışmadır ve kontrol gruplu ön test-son test modeline dayanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında İzmir ilindeki bir devlet lisesindeki öğrencilerden oluşmaktadır. Bu çalışmada fonksiyon ve türev kavramlarının öğrenimi sürecinde, YÖY kapsamında, McCarthy'nin 8 aşamalı 4MAT sistemi benimsenerek öğrencilerin öğrenme stillerine uygun öğrenme etkinlikleri geliştirme ve uygulama yoluna gidilmiştir. Kişisel bilgi formu, rutin olmayan problemler, öğrenme stilleri ölçeği, matematik tutum ölçeği, öğrenme etkinliklerine yönelik tercih ölçeği, öğrenci günlükleri ve görüşme formları gibi veri toplama araçları ile nicel ve nitel veriler toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel ve parametrik olmayan istatistiksel analizler kullanılmıştır. Nitel verilerde ise betimsel ve içerik analizi tekniklerine başvurulmuştur.Elde edilen verilerin analizi sonucunda, deney grubu öğrencilerinin öğrencilerin öğrenme stillerine uygun etkinliklerle yapılan öğrenme sürecinin onların akademik başarılarını arttırmada ve problem çözme becerilerine olumlu katkılarının olduğu belirlenmiştir. Buna karşın, öğrencilerin matematiğe yönelik tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Uygulama sonunda her iki grupta da öğrencilerin öğrenme stillerine göre akademik başarı ve tutum düzeylerinin anlamlı olarak farklılaşmadığı görülmüştür.Öğrencilerin öğrenme etkinliği türlerine yönelik görüşlerinin genelde olumlu olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin öğrenme stillerine göre öğrenme etkinliklerine yönelik tercihlerinin anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı saptanmıştır. Uygulanan öğrenme etkinliklerinin matematik dersinde öğrenmeye yönelik görüşlerine olumlu etkilerinin olduğu söylenebilir. Öğrencilerin uygulama öncesi görüşleri arasında bazı güçlüklerin, sıkıntıların var olduğu ve uygulama sonrasında da halen devam ettiği anlaşılmaktadır. Uygulama sonrasında ise deney grubu öğrencilerinin öğrenci odaklı ders, üst düzey bilişsel beceriler, uygulama, ilişkilendirme, bilgisayar destekli öğrenme ve grupla çalışmaya yönelik istek ve tercihi yönünde görüş bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to develop learning activities according to students? learning styles within a constructivist learning approach (CLA) and to identify the effects of these activities on students? academic success, attitude towards mathematics, preferences for activity types and their views on the learning process and environment.The study had a semi-experimental research design based on the pre test-post test model with a control group. The participants of the study were students studying at a state high school in İzmir in the 2010-2011 academic year. As part of the study, activities which were suitable to the students? learning styles were developed within CLA in line with McCarthy?s 4MAT system with 8 steps of learning and used for the teaching of the concepts of function and derivative. Quantitative and qualitative data were collected using data collection tools such as a personal information form, non-routine problems, a learning styles scale, a mathematics attitude scale, a preference scale for learning activities, student journals and interview forms. Descriptive and non-parametric statistics were used for the analysis of quantitative data. Qualitative data were analysed using descriptive and content analysis techniques.Data analysis indicated that in the experimental group, the learning process in which activities suitable to students? learning styles were used contributed to an increase in the students? academic success and problem solving skills. Yet there was no statistically significant difference in students? attitudes towards mathematics. The results implied that in both groups students? academic success and attitude levels in relation to their learning styles were not significantly different.Students? views on learning activities were generally positive. Moreover, students? preferences for learning activities in relation to their learning styles did not differ significantly. The activities had a positive effect on student views for learning mathematics. Some challenges and worries students expressed prior to the study were observed to still exist following the study. At the end of the study, the experimental group students indicated their desire and preference for student centred teaching, higher order cognitive skills, application, connection, computer assisted learning and group work.