Muş çocuk folkloru
Muş child folklore
- Tez No: 313442
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ÖNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Mus, çocuk, milli folklor, çocuk folkloru, sözlü gelenek eserleri, Mus, child, national folklore, child folklore, works of oral traditions
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Çocuk folkloru, kendine ait özellikleri olan baslı basına bir folklor alanıdır. Milli folklorun konularına göre daha özel konulara sahip olduğunu düsünmek mümkündür. Zira arastırma alanı çocuk, çocukla ilgili yapılan uygulamalar ve sözlü geleneğe ait eserlerdir. Çocuk folkloru, çocuğun anne karnında yer edinmesiyle baslar. Çocuğa ait yapılan tüm uygulamalar çocuk folklorunun dahilindedir. Toplumun yasantısı, inanısları, gelenek ve görenekleri çocuk folklorunun sekillenmesine katkı sağlar. Çünkü milli folklorla çocuk folkloru iç içedir. Mus çocuk folkloru köklü bir geçmise sahiptir. Çalısmada yöreye ait geleneklere, geleneklerin çocuğun yasantısına uygulanısına yer verilmistir. Çocuğun doğumundan önce ve sonra uygulanan adetler ve sözlü gelenek eserleri (ninni, bilmece, tekerleme, masal, oyun) arastırılmıstır. Mus ve çevresinde yapılan arastırmalar sonucu, çocuğun doğumu öncesinde ve sonrasında yapılan uygulamalar ve sözlü gelenek ürünlerinden derlemeler yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Child folklore is a kind of folklore domain which has it?s own features. We can think that national folklore has special subjects. Therefore, the subject of this research is about child, the practices about child and the Works belong to oral tradition. Child folklore begins in mother?s abdomen. All the practices done for child belong to child folklore. Life of the society, belief of the society and tradition of the society has beneficial functions and they help child folklore to form it. In that the folklore of child and folklore of society are intermingle. So Mus child folklore has a deep background. Thus, this research is about tradition , and the tradition reflecting life of child. The traditions used before child?s birth and after child?s birth, and oral traditions ( lullaby, riddle, folk tale, game) had been researched. As a result of researches made around Mus, the practices done before child?s birth and after child?s birth and also oral traditions had been compiled .