Hikmet Feridun Es'in roman ve hikayelerinde yapı ve tema
The structure and the content of Hikmet Feridun Es's novel and storys
  1. Tez No: 313443
  2. Yazar: SUZAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikmet Feridun Es, Türk Edebiyatı, hikâye, roman, aşk, çapkınlık, Hikmet Feridun Es, Turkish Literature, novel, story, love, philandering
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 360
Özet
Cumhuriyetin ilk yıllarında hikâye yazarak edebiyat yaşamına başlayan Hikmet Feridun (1910- 1992), asıl olarak Türk edebiyat tarihinde Bugün de Diyorlar ki (1932) adlı röportaj eseriyle tanınmış ve günümüze kadar bu eseri ve röportajcı yönüyle gelmiş bir yazardır. Ancak; gazete ve dergi sayfalarına göz attığımızda yazarın öykü, roman, deneme, gezi yazısı gibi birçok türde eser verdiği görülecektir. Bu türler içerisinde yazar, hikâye ve romana özellikle yer vermiş, bini aşan sayıda hikâye ve üç adet roman kaleme almıştır.Bu çalışmada, Hikmet Feridun Es'in bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış, gazete ve dergilerdeki hikâye ve romanlarını tek tek tespit etmek; elde edilen metinleri edebiyat metodolojisi içerisinde `insan, zaman, mekân, muhteva, anlatıcı-bakış açısı, dil ve üslup' açılarından tahlil etmek ve elde edilen verilerle edebiyat tarihimize bir nebze de olsa ışık tutmaya çalıştık.Her şeyden önce tezimiz biyografik bir çalışma değildir. Bu sebeple Hikmet Feridun Es'in hayat hikâyesi üzerinde durulmamıştır. Roman ve hikâyeleri merkeze alınmış ve çözümleyici (analitik) bir yöntemle tek tek incelenmiştir. Bu inceleme Es'in edebi kişiliğini dikkate sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Narrated by typing the first years of the Republic, which started life Hikmet Feridun literature (1910 - 1992), mainly on Turkish literature today, They say (1932) interview with its works by well-known and have come up to the present aspect of this piece is a writer and röportajcı. However, when we look at newspaper and magazine pages, the author's short stories, novels, essays, travel writing, such as will be seen from the many kinds of works. Author in this species, especially in the story and the novel has given more than thousand has written many stories and three novels.In this study, Hikmet Feridun Es, uncovered so far, newspapers and magazines to identify the individual stories and novels, from the methodology of literary texts within the 'human, time, place, content, narrator-perspective, language and style; in terms of to analyze the data obtained from literature and history have tried to shed light on a little bit though.First of all, our thesis is not a biographical study. For this reason, Hikmet Feridun es durulmamıştır on the life story. Novels and stories taken from the center and analytical (analytical) were examined individually in a way. Es into account the literary personality of this review was presented.