Femme fatale vs. femme fragile: Types of women in Gerhart Hauptmann's 'Einsame Menschen' and Halide Edip Adıvar's 'Son Eserı̇'
Femme fatale vs. femme fragile: Gerhart Hauptmann'ın Einsame Menschen ve Halide Edip Adivar'ın Son Eseri'nde kadın tipleri
  1. Tez No: 804550
  2. Yazar: ELVAN YILMAZ GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gerhart Hauptmann, Halide Edip Adıvar, Einsame Menschen, Son Eseri, Karşılaştırmalı Edebiyat, Kadın Tipleri, Gerhart Hauptmann, Halide Edip Adıvar, Einsame Menschen, Son Eseri, Komparatistik, Frauentypen
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Gerhart Hauptmann 15 Kasım 1862 yılında Silezya'nın Bad Salzbrunn kentinde dünyaya gelmiştir. Alman Natüralizminin en önemli temsilcilerinden biri olan Hauptmann ayrıca döneminin başta gelen yazarlarındandır. Einsame Menschen isimli dramında Johannes Vockerat'ın değişmesi mümkün gözükmeyen din ve bilim gibi toplumsal normlarla, oğul ve eş olarak yerine getirmesi gereken sorumluluklar arasında yaşadığı içsel çatışma gözler önüne serilir. Burjuva aile hayatının içinde kendini köşeye sıkışmış hisseden Vockerat, hayatını başka bir kadının, felsefe öğrencisi Anna Mahr'ın yardımıyla tekrar yaşanır kılmayı hedefler. Vockerart her ne kadar bu aşk üçgenini manevi boyutlardan ileri taşımasa da bu platonik ilişkiyi uzun vadede sürdürmenin mümkün olmadığı gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalır. İdealinin gerçekleşmemiş olması Vockerart'ı en sonunda intihara sürükler. Cumhuriyet Dönemi Edebiyatının en önemli isimlerin biri olan Halide Edip Adıvar, 1884 yılında İstanbul'da doğmuştur. Kalemi en güçlü Türk şairlerimizden biri olan Adıvar, ayrıca Modernizmin temsilcilerindendir ve Almanya'da tanınan yazarlar arasındadır. Kadınların kaderlerini ele alan birçok politik ve psikolojik eseri bulunmaktadır. 1913 yılında yayımlanan ve 1939 yılında revize edilen Son Eser isimli romanı döneminin en çelişkili aşk hikâyelerinden biridir. Romanda, Halide Edip Adıvar, yasak bir aşk yaşayan yazar Feridun Hikmet ve ressam Kâmuran'ın içsel çatışmalarını ele alır. Bu aşkın yasak bir aşk olmasının sebebi sadece Feridun'un evli olması değildir. Kâmuran aynı zamanda Feridun'un eşi Mediha'nın eski eşi Asım'ın da kız kardeşidir. Almanya'da bir göl kıyısında birlikte geçirilen altı gün, bu aşkı gerçek bir boyuta aktarmak için yeterli gelmemiştir. Ancak Kâmuran birlikte geçirilen bu altı günün diyetini geçirdiği zatürre ve en nihayetinde de hayatıyla öder. Bu çalışmanın amacı, sosyo-kültürel benzerliklere ve farklılıklara dikkat çekmek ve Gerhart Hauptmann'ın Einsame Menschen ve Halid Edip Adıvar'ın Son Eser isimli eserlerindeki farklı kadın figürlerini üçgen arzu düzeyinde karşılaştırmaktır. Çalışmanın odağında „Femme Fatale“ ve „Femme Fragile”(baskın kadın ve kırılgın kadın) kavramları olacaktır.
Özet (Çeviri)
Gerhart Hauptmann was born in Bad Salzbrunn, Silesia, on November 15, 1862. As one of the most important representatives of German naturalism, he was one of the most important authors of his time. His drama Einsame Menschen depicts the inner conflict of Johannes Vockerat, who is caught between unchanging social norms such as religion and science, and his duties as a son and husband. He feels constrained by his bourgeois family life and tries to fulfill his existence through the philosophy student Anna Mahr. Especially as Vockerat tries to keep this triangular relationship on an intellectual level, he has to realize that such a platonic relationship is impossible in the long run. The failure of his ideal ends in suicide. Turkish poet Halide Edip Adıvar was born in Istanbul in 1884. Undoubtedly one of the most talented Turkish poets and representatives of modernism, she was also known in Germany. In numerous political and psychological works, she deals with women's fate. Son Eseri (Last Work), written in 1913 and revised in 1939, addresses one of the most contradictory contemporary love stories. Halide Edip Adıvar deals with the forbidden love between the novelist Feridun Hikmet and the painter Kâmuran and their inner conflict. A forbidden love, not only because Feridun Hikmet is married. Kâmuran is also the sister of Asım, the ex-husband of his wife Mediha. Six days together, on a lakeside in Germany, are not enough to transfer this love into a real plane. However, Kâmuran pays for those six days, with pneumonia and her life. The aim of this paper is to compare the different female characters in the works Einsame Menschen by Gerhart Hauptmann and Son Eseri by Halide Edip Adıvar from the aspect of the love triangle and to list socio-cultural similarities and differences. The main focus is on the types of women“femme fatale”and“femme fragile”.