Analysis of an options contract in a dual sourcing supply chain under disruption risk
Çift kaynaklı bir tedarik zincirinde kesinti riski altında opsiyon sözleşmesi analizi
- Tez No: 313797
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL SERDAR BAKAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Opsiyon sözleşmesi, Bilgi değeri, Tedarik kesintileri, Option contract, Value of Information, Supply disruption
 - Yıl: 2012
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, bir üreticinin ve iki tedarikçinin olduğu bir tedarik zinciri tasarlanmış olup, talep bilgisinin değeri ve opsiyon sözleşmesinin önemi tek dönemlik bir çerçevede araştırılmıştır. Tedarikçilerden birisi ucuzdur fakat kesintilere uğrayabilir; diğer tedarikçi ise tam olarak güvenilirdir fakat pahalıdır. Dönemin başında ilk olarak, üretici güvenilir olmayan tedarikçiye ürün siparişi verir ve güvenilir tedarikçiden birinci tedarikçinin kesintiye uğrayıp uğramadığını öğrendikten sonra sipariş edebilmek üzere ürün rezerv eder. Bu rezervasyon bir opsiyon sözleşmesi ile yapılır. Ana olarak opsiyon sözleşmesi kullanıldığında, talep ve kesinti belirsizliklerinin belli olup olmadığına bağlı olarak değişen üç model tasarlanmıştır. Birincisi tam bilgi modelidir ve opsiyonlar talep ve kesinti bilgisi öğrenildikten sonra kullanılır. İkincisi kısmi bilgi modelidir ve opsiyonlar kesinti bilgisi öğrenildikten sonra, talep bilgisi öğrenilmeden önce kullanılır. Üçüncüsü sıfır bilgi modelidir ve opsiyon sözleşmesi yoktur; ürünler üçüncü tedarikçiden talep ve kesinti bilgisi öğrenilmeden sipariş edilir. Talep bilgisinin değeri ve kesintilerin tedarik zincirine verdiği etkiler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, value of demand information and the importance of option contracts are investigated for a supply chain consisting of a buyer and two suppliers in a single period setting. One supplier is cheap but prone to disruptions whereas the other one is perfectly reliable but expensive. At the beginning of the period, buyer orders from the unreliable supplier and reserves from the reliable supplier through a contract that gives buyer an option to use reserved units after getting disruption information of first supplier. We introduce three models which differ in terms of the level of information available when the ordering decisions are made. In the full information model, the options are exercised after getting disruption and demand information; in the partial information model, the options are exercised after getting disruption information before demand information. In the no information model, there is no options contract and units are ordered from the reliable supplier when buyer has no information about demand and disruption. Through the analysis of these models, we explore the value of advance demand and disruption information in the presence of an options contract.