Ahmed Paşa'nın gazellerinde anlam çerçevesi
  1. Tez No: 313920
  2. Yazar: ERCAN OLAMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmed Paşa, anlam çerçevesi, gönderge, gösterge, bağdaştırma, Ahmed Paşa, frame of meaning, base, visionary, addition
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Şiir dili anlatılması güç duygu ve düşüncelerin en rahat anlatılığı dil olma özelliğini taşımaktadır. Bu bağlamda şairler, şiir dilini zenginleştirmek için büyük çabalar harcamışlardır. Şiir dilinin zenginleşmesini sağlamak için çaba harcayan devrini aşarak gelecek şair nesline yepyeni ufuklar açan çok büyük bir şair de, Ahmed Paşa'dır. Devrinde gelişme aşamasında olan şiir dilinin bütün özelliklerini çok güzel kullanan şairimiz, kelimeleri ustaca kullanmış, adeta onlarla oynamıştır. Kelimelerin göndergesel anlamlarının yanı sıra çok anlamlılık özelliklerinden de yararlanarak aynı zamanda da son derece yalın bir dille duygu değeri ve sanat değeri açısından takdire şayan şiirler vücuda getirmiştir. Fars şiirinin etkisinin henüz atlatılamadığı ve Fars şiirine yakın şiirlerin yazılmaya devam edildiği bir dönemde dilini mümkün mertebe sadeleştirmeye gayret eden bir şair olması ve o günün sanat anlayışının çok ötesinde ileri bir şiir mantığı geliştirmesinin yanı sıra sonraki şair nesline de örnek olması onun günümüze dek yaşamasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The language of poem has the quality of being the most available way of stating emotions and thoughts. By that way, the poets have been showing a great effort in order to widen the language of poem. One of the greatest poets that also has shown a great effort for the aim of widening the language of poem and putting new visionary aspects for future poetic generation is Ahmed Paşa. The poet- who used all the qualities of poetic language of his own era- also skilfully used the words , in a way, 'played' with them.In addition to the base meanings of the words,by making use of their whole-mean aspects he created powerful but simple poems. In an era that the effects of Persian poem was stil being felt, that the poems like Persian ones were being wrotten, his being a poet trying to do his best for a pure language, his creating a poetic sense more beyond his era's mentality, his being a great example for future poet generation are the reasons that he is stil alive in our era.