Cümledeki işlevleri açısından Arap dilinde ism-i mevsûller ve Kurân-ı Kerim'de kullanımı
Ism mawsuls in the Arabic language in terms their functions in the sentence and their usage in the Holy Quran
  1. Tez No: 314060
  2. Yazar: MEHMET BALCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. AKİF ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Gramer, Mevsûl, Arap Dili, Zamir, Language, Grammar, Mawsul, the Arabic Language, Pronoun
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Dil, insanların duygu ve düşüncelerini paylaşabilmeleri için çok önemli bir araçtır. Tarihin ilk dönemlerinden beri bu aracın insanlar tarafından bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Dolayısıyla dil, insan için vazgeçilmez bir olgudur.Biz bu çalışmamızda, diller hakkında genel bir inceleme yapmaktan ziyade Arap dili, özellikle de Arap dilindeki edatlardan ism-i mevsûller üzerinde duracağız. Türkçedeki ilgi zamirlerine karşılık gelen bu edatlar, Arapçada önemli bir yer tutmakta olup cümle içerisinde bir öge olmanın yanında, cümleye kattıkları anlam açısından da dikkat çekici bir durum arz etmektedir. Hemen hemen her konuda olduğu gibi bu edatlar hakkında da farklı görüşler bulunmaktadır. İsm-i mevsûllerin sayıları, nerede ve hangi şekillerde kullanıldıkları ve cümleye kattıkları anlamlar başta olmak üzere birçok yönleri hakkında farklı görüşler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Language is a very important means for human beings to share their thoughts and feelings. It is known that this means has been used in one way or another by human beings since the first periods of history. Therefore, language is an inevitable fact for human beings.In this study of ours, we are going to emphasize the Arabic language and especially ism mawsuls, a group of the prepositions in the Arabic language, rather than make a general review of languages. These prepositions, corresponding to the relative pronouns in Turkish, hold a significant place in Arabic and present a remarkable case in terms of the meaning they ad to the sentence, in addition to being a component within the sentence. As with almost every issue, there are different views about ism mawsuls. There are different views about many aspects of these prepositions, especially their numbers, where and in which ways they are used, and the meanings that they add to the sentence.