İhsan Oktay Anar'ın Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri adlı romanında söz dizimi
Syntax in İhsan Oktay Anar's novel Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri
  1. Tez No: 767961
  2. Yazar: GİZEM BARLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA GÜLSEVİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Kelime Grupları, Cümle, Cümlenin Ögeleri, Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri, Syntax, Word Groups, Sentence, Elements of the Sentence, Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Söz dizimi, kelimelerin belirli kurallar dahilinde bir araya gelerek oluşturdukları kelime gruplarının veya cümlelerin yapısını, görevlerini, anlam özelliklerini inceler ve cümlelerin bağlanma şekilleri ile bağlanan cümleler arasındaki şekil ve anlam özellikleri üzerinde durur. Bu çalışmada İhsan Oktay Anar'ın“Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri”adlı romanı söz dizimi açısından incelenmiştir. Yapılan bu çalışma, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İhsan Oktay Anar'ın hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve“Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri”romanının özeti ele alınmıştır. İkinci bölümde cümlenin ögeleri ve bu ögelerin işlevleri, kelime grupları ve kelime gruplarının tanımları, cümledeki görevleri romandan örnekler verilerek açıklanmıştır. Ardından cümleler, bağlanma şekillerine, yüklemin türüne, yüklemin yerine ve anlam özelliklerine göre incelenmiş ve örneklerle desteklenmiştir. Son olarak romandan amaçlı seçilen cümlelerin tahlili yapılmış ve bu cümlelerin ögeleri ve kelime grupları ayrıntılı bir şekilde gösterilmiştir. Çalışmada faydalanılan kaynaklar ise kaynakça kısmında verilmiştir. Bu tezin amacı, Türk edebiyatının dili en iyi kullanan yazarlarından olan İhsan Oktay Anar'ın romanı üzerine inceleme yaparak Türkiye Türkçesinin söz dizimine katkı sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Syntax examines the structure, functions and semantic features of word groups or sentences formed by the combination of words, also focuses on the way the sentences are connected and the morphological and semantic features between the connected sentences. In this study, İhsan Oktay Anar's novel named“Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri”syntactically analyzed. This study consists of two chapters. In the first chapter, the author's biography, his literary personality and a summary of the novel“Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri”was presented. In the second chapter, the elements of sentence and their functions, word groups, definitions of words groups and their functions in the sentence are explained by giving examples from the novel. Then, the sentences were analyzed according to the way they are connected, the type of the predicate, the place of the predicate and the semantic features and supported with examples. Finally, the selected sentences from the novel were analyzed and the elements and word groups of the sentences were shown in detail. The sources used in the study are given in the bibliography section. The aim of this thesis is to contribute to the syntax of Turkey Turkish by examining the novel of İhsan Oktay Anar, one of the authors of Turkish literature who uses language best.