İlköğretim I. kademe öğretmenlerinin eleştirel düşünme eğilimleri ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between the critical thinking disposition and emotional intelligence of teachers working at the first grade of primary schools
- Tez No: 314061
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEMLİHA COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Öğretmenleri, Eleştirel Düşünme, Duygusal Zekâ, Primary School Teachers, Critical Thinking, Emotional Intelligence
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; ilköğretim birinci kademe öğretmenlerinin eleştirel düşünme becerilerine yönelik eğilimleri ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir.İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmanın evrenini, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ilinde görev yapmakta olan, resmi ve özel ilköğretim okullarının I. kademe öğretmenleri oluşturmaktadır.Araştırmanın örneklemini 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş il merkezinde görev yapan devlet ilköğretim okulları I. kademedeki öğretmenlerden 458, özel ilköğretim okulları I. kademedeki öğretmenlerden ise 43 olmak üzere toplam 501 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, öğretmenlerin eleştirel düşünme becerilerine yönelik eğilimlerini ölçmek için Kökdemir (2003) tarafından Türkçe'ye uyarlanmış olan ?California Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği?, duygusal zekâ düzeylerini ölçmek için Göçet (2006) tarafından Türkçe'ye uyarlama çalışmaları yapılan ?Duygusal Zekâ Ölçeği? kullanılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin sosyo demografik özelliklerini belirlemek üzere araştırmacı tarafından geliştirilmiş `Kişisel Bilgi Formu' kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, öğretmenlerin eleştirel düşünme becerilerine yönelik eğilimlerinin düşük, duygusal zekâlarının ise yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra, öğretmenlerin eleştirel düşünme becerilerine yönelik eğilimleri ile duygusal zekâ düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca, öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimlerinin cinsiyete, medeni duruma, çalışılan kuruma, öğretmen grubuna(sınıf öğretmeni, branş öğretmeni), mezun olunan okula göre anlamlı bir farklılık göstermediği, buna karşın hizmet yılına göre 0-9 yıl görev yapmış olanlar lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, öğretmenlerin duygusal zekâ düzeylerinin çalışılan kuruma, hizmet yılına, öğretmen grubuna(sınıf öğretmeni, branş öğretmeni) göre anlamlı bir farklılık göstermediği, buna karşın cinsiyete göre bayan öğretmenler; medeni duruma göre bekâr öğretmenler; mezun olunan okula göre eğitim fakültesi mezunu öğretmenler lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this research is to determine the relationship between critical thinking dispositions and the level of emotional intelligence of teachers who work at the early grades of primary schools.The teachers, who are working in the province of Kahramanmaras public and private elementary schools in 2008 ? 2009 academic year, are the population of this study.The research is carried out with 458 teachers who work at early grades of the public primary schools and 43 teachers who work at early grades of private primary schools; 501 teachers at total are the subjects of this study. In the research, ?The California Critical Thinking Disposition Inventory? adapted into Turkish by Kokdemir(2003) is used to determine the critical thinking dispositions of teachers; and ?Emotional Intelligence Inventory? which is adapted into Turkish by Gocet(2006) is used to determine the level of their emotional intelligence. Besides, ?Personal Information Form? is applied to determine the socio- demographic characteristics of teachers.In this research, it is found out that the critical thinking disposition of teachers is low; however their emotional intelligence is high. Besides that, no statistically significant relationship is found between the critical thinking disposition and the level of their emotional intelligence. And also, the critical thinking disposition of teachers doesn?t differ significantly in terms of gender, marital status, type of school, teacher group (grade teacher, branch teacher), the school that they graduated from. However, it is indicated that there is significant difference in favor of teachers whose duration of teaching career is between 0 and 9 years. And also, the critical thinking disposition of teachers doesn?t differ significantly in terms of gender, marital status, type of school, teacher group (grade teacher, branch teacher), the school that they graduated from. However, it is indicated that there is significant difference in favor of teachers whose duration of teaching career is between 0 and 9 years.