Bankacılık sisteminde kurumsal yönetimin önemi ve bankalara ilişkin bir karşılaştırma
Importance of corporate governance in banking system and a comparison with regard to banks
- Tez No: 314080
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GONCA ATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Bankacılık Sistemi, TMSF'ye devrolan Sümerbank, Egebank, Yaşarbank, Corporate Governance, Banking System, SDIF banks, Sumerbank, Egebank, Yasarbank
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kurumsal yönetim, kurum ve kuruluşlarda üst düzey yönetim dahil bütün çalışanların ve menfaat sahiplerinin görev, yetki ve sorumluluklarını güç dengesi ve kontrol mekanizması içinde belirleyerek haklarını hukuki açıdan korumalarını sağlamaktadır. Kurum ve kuruluşların etkin denetim ve gözetim ile birlikte kaynaklarını verimli kullanmasını, içeriden ve dışarıdan oluşabilecek risklerin azaltılmasını ve uzun süre varlıklarının devamlılığını sağlayabilen bir yönetim yapısıdır.Bu çalışmanın temel amaçlarından birisi, kurumsal yönetim yapısını ve kurumsal yönetimin bankacılık sistemine etkisini incelemektir. Bir diğeri ise, Türk bankacılık sistemi hakkında bilgiler verilerek bankacılık sisteminde kurumsal yönetimin önemini vurgulamaktır.Bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kurumsal yönetimin genel yapısı hakkında bilgi verilerek Dünya'da ve Türkiye'de kurumsal yönetimin tarihsel gelişimi, ana modelleri ve ilkeleri açıklanmaktadır.İkinci bölümde, bankacılık sisteminde kurumsal yönetim, Türkiye'de bankacılık sisteminin gelişimi ve Türk bankacılık sisteminde işlevsel ve yapısal açıdan kurumsal yönetim süreci incelenmektedir. Bankalarda etkin kurumsal yönetim anlayışının ve kurumsal yönetimin güçlendirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekilerek Basel Bankacılık ve Denetim Komitesinin hazırlamış olduğu Basel II kapsamı ve Basel II ve Basel III'ün bankacılık sisteminde kurumsal yönetim alanında çalışmaları ile ilgili bilgi verilmektedir.Üçüncü bölümde, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankalardan Sümerbank, Egebank ve Yaşarbank'ın Fon'a devir öncesi dönem ve Fon'a devir sonrası dönemleri incelenerek kurumsal yönetim ilkelerine uygunlukları değerlendirilmektedir.Türkiye'de faaliyeti sona eren bankaların mali durumlarının bozulmasının nedenleri arasında yaşanan ekonomik kriz etkilerinden ziyade banka yönetiminden kaynaklanan zayıflıkların etkin olduğu görülmektedir. Etkin kurumsal yönetim anlayışı, banka yönetimi ve denetim-gözetim otoriteleri arasında denge kurarak iyi bir banka yönetiminin oluşmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance protects the rights and limits the legal liabilities of institutions, employees of institutions including board members, and stakeholders by controlling their duties and powers in a lawful ordinance. Corporate governance is a method used to regulate the supervision of the institution for efficient use of resources. This method also reduces the risks which may arise from internal and external effects and it is a management structure that can provide the stability of long-term presence.One of the main objectives of this study is to examine the structure of corporate governance and effect of the corporate governance method on the banking system. Another objective of this study is to emphasize the important role of corporate governance in the banking system by providing information about the Turkish banking system.This thesis consists of three chapters. In the first chapter, the historical development of corporate governance in the world and Turkey is explained, along with the main models of corporate governance and principles of it by providing information about the structure of corporate governance.The second chapter examines the corporate governance in banking system, development of the banking system in Turkey and functional and structural aspects of corporate governance process in the Turkish banking system, This chapter also states the importance of strengthening the approach of corporate governance and also provides the studies of Basel II and Basel III on corporate governance. Basel II is a report prepared by the Basel Committee on Banking and Supervision.In the third chapter, the time period before and after the transfer of Sumerbank, Egebank and Yaşarbank to the Savings Deposit Insurance Fund is reviewed. The pre and post transfer periods of the banks provides a good example of how they were managed in correspondence to the principles of corporate governance.Instead of the effects of the economical crisis, inaccurate management decisions led these banks to unfavorable financial status and bankruptcy. Following effective corporate governance principles establishes a balance between the bank?s management and audit-monitoring authorities. Therefore corporate governance helps in creating a sustainable management system.