Elektrik piyasası reformlarının ekonomik analizi: Türkiye örneği
Economic analysis of electricity market reforms: The case of Turkey
  1. Tez No: 314143
  2. Yazar: BEGÜM YURTERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AYDOĞUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Reform, En Küçük Kareler Yöntemi, Serbestleştirme, Reform, Ordinary Least Squares, Liberalization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
1980'li yıllardan itibaren dünya genelinde birçok sektörde başlayan serbestleştirme ve reform hareketlerinden enerji sektörünün en önemli alt bölümlerinden olan elektrik sektörü de etkilenmiştir. Bununla birlikte reform adımlarını uygulayan her ülkede ortaya çıkan sonuçların farklılığı reformların başarısının tartışılmasına yol açmıştır.Bu çalışmada dünyada ve Türkiye'de elektrik sektörünün durumu, elektrik sektöründe reform öncesi ve sonrasındaki yapı, Türkiye elektrik piyasası reformlarının sebepleri, reform süreci ve sektörün güncel durumu incelenmiştir. Ayrıca Türkiye için 2001?2010 döneminde çeyreklik bazda özel sektör şirketlerinin elektrik üretim miktarlarının hane halkı ve sanayi elektrik fiyatlarına etkisi En Küçük Kareler Yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Ampirik analiz sonuçları, özel sektör şirketlerinin elektrik üretim miktarlarının artmasının hane halkı ve sanayi elektrik fiyatlarının düşmesinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Electricity sector, which is an important sub sector of energy industry, is affected with the liberalization and reform process that took part in all over the world after 1980?s. However as the countries that realized reform in the sector had different outcomes, the success of the reforms has always been a subject of discussion.In this study, the situation of electricity sector in the world and Turkey, the structure of the sector before and after the reform process, the reasons behind the Turkish electricity market reform, reform process and the current situation of the Turkish electricity market is investigated. Besides, the impact of the amount of the electricity generated by private sector companies on the household and industry electricity prices is analyzed by the Ordinary Least Square method using quarterly data. The results of the empirical analysis show that, the increase of the amount of electricity generated by private sector companies has an effect in decreasing the prices for both household and industry users.