Küreselleşme ve uluslararası nükleer politikalar
Globalization and international nuclear politics
  1. Tez No: 314166
  2. Yazar: ZHULDYZ KANAPIYANOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN AYKAÇ YANARDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küresel Eşitsizlik, Tek Yönlü Bağımlılık, Güvenlik, Eski Güvenlik, Yeni Güvenlik, Nükleer Güç, Nükleer Silah, Caydırıcılık, Globalization, Global Inequality, Unilateral Dependency, Security, Old Security, New Security, Nuclear Power, Nuclear Weapon, Deterrence
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Küreselleşmenin meydana getirdiği ekonomik eşitsizlik ülkeler arasında büyük bir uçurumu ortaya çıkarmıştır. Uluslararası alan ?gelişmiş? ve ?az gelişmiş? ülkeleri olarak ikiye ayrılmıştır. Az gelişmiş veya gelişmekte olan ?güney? ülkeleri ?kuzey? ülkelerine tek taraflı bağımlıydı ve bu bağımlılık hala da sürmektedir. Bu ülkeler dış politikanın dışında kalarak kendilerini duyuramamakta ve çeşitli ambargo ya da ekonomik yaptırımlar yüzünden gelişememektedirler. Bu yüzden bu ülkeler uluslararası alanda önemli aktör konumuna gelmek ve devlet güvenliği ile ulusal çıkarlarını korumak için nükleer silahı geliştirerek caydırıcılık politika izlemektedirler.Nükleer silahların yayılmasının başlıca sebeplerinin diğeri de güvenlik anlayışının değişmesidir. 1990'lardan önce ?eski güvenlik? anlayışı iki kutuplu sisteme göre değişmiştir. 1990'lardan sonra yeni güvenlik anlayışı tek kutuplu sistem ve küreselleşmenin meydana getirdiği dengesizliklere göre tanımlanmaktadır. Tehilkenin nereden geleceğini tahmin edemeyceğimiz belirsiz bir dönemde ülkelerin güvenlik konusunda nükleer silah programının önemi her gün daha da artmaktadır.ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin nükleer kulübünü oluşturan beş ülkedir. Bu ülkeler ardından nükleer silah edinme ?güney? ülkeleri arasında yayılarak, Güney Asya ve Orta Doğu ülkelerine sıçramaktadır. Birbirini tehdit olarak algılayan bu ülkeler bölgede bir nükleer yarışa başlatmışlardır. Hindistan ve Pakistan ve İsrail örneğinden tanık olmaktayız. Yeni nükleer aktörler olarak değerlendirilen DKHC ve İran günümüzün uluslararası sorun haline gelmektedir. Bu çalışmada, nükleer silaha sahip olan ve nükleer silaha sahip olmaya çalışan devletlerin nükleer silah politikaları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Economic inequalities generated by the process of globalization has deepened the structural differences among countries. International space is divided among ?developed? and ?undeveloped? countries. The South representing undeveloped or developing countries is characterized by unilateral dependence to countries of the North. These countries are underrepresented in international political and economic affairs because of exclusion from foreign policy, embargo or economic sanctions. These are main reasons for these countries to seek ways to become key actors in international relations and to defend their security and national interest, by developing nuclear weapon s as a policy of deterrence.The other main reason of the spread of nuclear weapons is changing of concept of security. Before 1990s, there was the ?old? concept of security which based on bipolar system. After 1990s, the new concept of security is defined by unipolar system and imbalances caused by globalization. In an era of uncertainty during which the source of danger is unknown, the importance of nuclear weapon programs in state security is continuously increasing.United States, Russia, Great Britain, France, China are countries that established the nuclear states club. The second set of countries to obtain nuclear weapons were among countries of the South, especially amid South Asian and Middle East countries. India, Pakistan and Israel perceive other countries as dangerous and began nuclear programs. DPRK and Iran as new nuclear powers became sources of international concern as there is not enough information provided on their programs. In this study, nuclear weapon policy of countries which have nuclear weapon and those countries which trying to obtain nuclear weapon are examined in a comparative manner.