Tunceli ve çevresinde halk inanışları
Public beliefs in and around Tunceli
  1. Tez No: 314275
  2. Yazar: MUHARREM PARLAYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Folklore, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tunceli, Doğum, Evlenme, Sünnet, Ölüm, Tabiat ile ilgili inanışlar, Tunceli, Birth, Marry, Circuncision, Dead, Believes of Nature
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada, verilerin tespiti esnasında gözlem, mülakat gibi yaklaşım içeren saha araştırma metotlarını kullandık. Elde ettiğimiz verileri deskriptif metot kullanarak tasnif ettikten sonra dinler tarihi açısından değerlendirdik.Giriş kısmında; İlin tarihi, coğrafi konumu, sosyal yapısı, eğitim ve ekonomik durumu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Tunceli ve çevresindeki hayatın geçiş dönemleri ile ilgili halk inanışları ve bu halk inanışlarının dinler tarihi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. İkinci bölümde ise, Tunceli ve çevresindeki tabiat ile ilgili inanışlar ve bu inanışların dinler tarihi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır.Sonuç bölümünde ise tez hakkında öne çıkabilecek hususlara kısa örnekler vererek temas ettik. Tezimiz kaynakça ve ekler kısmıyla sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, during the detection of the data we used deeply approaching field research methods, like observation, audience and survey. The information guired by using descriptive methods was rated in terms of history of religions.In introduction part, there is some information about history, geographical position, educational state, economic and social structure of Tunceli. In the first part, the believes about transition periods in Tunceli and around Tunceli and their evaluation are analyzed with the method of observation and interview. In the second part, the believes about nature and their evaluation are analyzed with the method of observation and interview too.In the chapter of conclusion we glanced at same subjects which can be marked about the thesis by quating short examples. We thesis ended with bibliography and additional parts.