İrritabl barsak sendromlu hastalarda leptin ve leptin reseptör gen polimorfizmlerinin araştırılması
The investigation of leptin and leptin receptor gene polymorphisms in patients with irritable bowel syndrome
- Tez No: 314330
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ERTAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Leptin, Leptin Reseptör, Real-Time PCR, Leptin, Leptin Receptors, Real-Time, IBS
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Fonksiyonel barsak hastalıklarının bir grubunu oluşturan irritabl barsak sendromu (IBS), karın ağrısı ile beraber barsak hareketliliğindeki değişikliklerle karakterize bir hastalıktır. Hastalığın tanı ve tedavisine yönelik biyokimyasal ya da moleküler parametre henüz belirlenememiştir. Leptin ve leptin reseptörleri, JAK/STAT, MAP kinaz, AMP kinaz, ve PI3 kinaz yolaklarında çeşitli hücrelerin proliferasyonunu, yağ asit oksidasyonunu, besin alınımını, vücut ağırlığını, düzenlemektedir. Bu farklı biyolojik işlevleri dikkate alındığında IBS hastalığının moleküler patolojik etiyogenezinde rol alabileceği düşünülmüş, bu nedenle leptin ve leptin reseptörlerindeki fonksiyon kaybına yol açabilecek gen polimorfizmlerinin saptanması ve hastalığın klinik uygulamalarına yön vermesi amaçlanmaktadır.Çalışmamız, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda IBS tanısı konmuş yaş ortalaması 44,3063 olan 159 IBS'li birey ve yaş ortalaması 50,1905 olan 104 sağlıklı birey olmak üzere toplam 263 kişiden oluşturuldu. Hasta ve kontrol grubuna ait bireylerden alınan kan örneklerinin moleküler analizi, Real-Time PCR (Applied Biosystems) yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi.Genotiplendirme sonucu elde edilen veriler, SPSS v.11.5 paket programı ile istatistiksel olarak değerlendirildi. LEP (G>A rs17151919) ve LEPR(G>A, rs3790434) polimorfizmlerinin hasta ve kontrol gruplarına ait genotip sıklıkları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı (p>0,05). Hasta ve kontrol grupları arasındaki allel sıklıkları karşılaştırıldığında ise, allel frekansları açısından kontrol ve hasta grubunu oluşturan bireyler arasında doğrudan bir ilişki görülmedi.Sonuç olarak; JAK/STAT, MAP kinaz, AMP kinaz ve PI3 kinaz gibi hücre içi yolaklarda görev alan leptin ve leptin reseptör polimorfizmleri ile IBS patogenezi arasında bir ilişki saptanmadı. Leptin ve leptin reseptörüne ait çalışmaya konu olan gen polimorfizmlerinin, irritabl barsak sendromlu bireylerde daha önce çalışılmamış olması nedeniyle, bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Investigation of Leptin and Leptin Receptor Gene Polimorphisms in Patients with Irritable Bowel SyndromeIrritable bowel syndrome (IBS) which is a group of functional gastrointestinal diseases, is characterized by chronic or recurrent abdominal pain with disturbed bowel habits. There is stil not a biochemical or molecular parameter in diagnosis and treatment of IBS. Leptin and leptin receptors regulate the proliferation of various cells, oxidation of fat acid, food intake, body weight via JAK/STAT, MAP kinase, AMP kinase, PI3 kinase patways. Leptin can act on the molecular patologic aetiopathogenesis of IBS. Thus, in our study, detection of polimorphisms in leptin and leptin receptor which cause function lost in gene and associated with IBS is aimed.Our study?s sample volume is including the average age 44,3063 of 159 individuals have taken IBS diagnosis as experimental group and 104 healty individuals with the average age is 50,1905, for a total of about 263 people at Mersin University Medical Faculty Gastroenterology Department. the molecular analysis of the blood samples which have taken from both experimantal and healty group, was performed by using Real-Time PCR (Applied Biosystems)method.Data from genotyping, was evaluated statistically by SPSS v.11.5 packet program. It has detected not to be meaningful difference in genotype frequency between healty and patient people of LEP (G>A rs17151919) ve LEPR(G>A, rs3790434) polymorphisms (p>0,05). When it is compared allel frequency between healty and patient group, there was not an direct association between healty people and patients.As a result, there was not an association between leptin and leptin receptor which act intracellular signal patways like MAP kinase, JAK/STAT, AMP kinase, PI3 kinase, polymorphisms and IBS. This study is thought to be a guide for other studies about this subject because this is the first study inspects polimorphism genes in IBS patients.