Bazi yeni benzimidazol türevi bileşiklerin sentezi ve biyolojik etkilerinin araştirilmasi
Synthesis and ınvestigation of biological activities of some new heterocyclic compounds
  1. Tez No: 314331
  2. Yazar: EMRAH KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZTEKİN ALGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Benzimidazol, antimikrobiyal aktivite, antibakteriyal aktivite, antifungal aktivite, minimum inhibitör konsantrasyonu, Benzimidazole, antimicrobial activity, antibacterial activity, antifungal activity, minimum inhibitory concentration
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Antimikrobiyal ilaçlara karşı direnç gelişiminin hızla artması ve immün yetmezliği olan hastaların artışı nedeniyle, son yıllarda bakteriyal ve fungal enfeksiyonların tedavisindeki başarı oranı azalmaktadır. Bu sorun, daha etkin yeni antimikrobiyal bileşiklere olan ihtiyacı doğurmaktadır.Günümüzde antiülseratif, antihelmintik, antiviral, antihistaminik, antiinflamatuar ve antioksidan etkileri nedeniyle pek çok tedavi alanında kullanılan benzimidazol türevi bileşiklerin benzimidazol halkaları, DNA bazlarının temel yapılarının izosteri olduğundan ve vitamin B12 (siyanokobalamin) ile triptofan ve serotonin gibi aminoasitlerin doğal olarak yapısında bulunduğundan canlı organizmalar tarafından tanınmaktadır. Pek çok araştırma ile benzimidazol halkasının antimikrobiyal aktivitesinin de varlığı kanıtlanmıştır.Bu çalışmada, 2,4-disübstitüebenzimidazol türevi bileşiklerden; 4-metil-2-fenil-1H-benzimidazol (Bileşik No 2), 2-(4-metoksifenil)-4-metil-1H-benzimidazol (Bileşik No 6), 2-(3-metoksifenil)-4-metil-1H-benzimidazol (Bileşik No 10), 2-benzil-4-metil-1H-benzimidazol (Bileşik No 12), 2-(4-metoksibenzil)-4-metil-1H- benzimidazol (Bileşik No 14), 4-metil-2-fenetil-1H-benzimidazol (Bileşik No 16), 2-[2-(4-metoksifenil)-etil]-4-metil-1H-benzimidazol (Bileşik No 17), 2,5-disübstitüebenzimidazol türevi bileşiklerden; 5-metoksi-2-fenil-1H-benzimidazol (Bileşik No 3), 2-(4-metoksifenil)-5-metil-1H-benzimidazol (Bileşik No 5), 5-metoksi-2-(4-metoksifenil)-1H-benzimidazol (Bileşik No 7), 5-metoksi-2-p-tolil-1H-benzimidazol (Bileşik No 8), 5-metoksi-2-(3-metoksifenil)-1H-benzimidazol (Bileşik No 9), 2-benzil-5-metil-1H-benzimidazol (Bileşik No 11), 2-(4-metoksibenzil)-5-metil-1H-benzimidazol (Bileşik No 13), 5-metil-2-fenetil-1H-benzimidazol (Bileşik No 15), 5-metoksi-2-[2-(4-metoksifenil)-etil]-1H-benzimidazol (Bileşik No 18), 4-[2-(5-metoksi-1H-benzimidazol-2-il)-etil]-fenol (Bileşik No 19), 2-sübstitüebenzimidazol türevi bileşiklerden; 2-fenil-1H-benzimidazol (Bileşik No 1) ile 2-(4-metoksifenil)-1H-benzimidazol (Bileşik No 4) 'ün 4 farklı konvansiyonel yöntemle sentezlenmesi hedeflenmiştir. İndol türevi 2-fenil-1H-indol (Bileşik No 20) bileşiği antimikrobial aktivitesi karşılaştırma yapmak amacıyla ticari olarak satın alınmıştır. Daha sonra tüm bileşiklerin çeşitli mikroorganizmalar üzerine in vitro antimikrobiyal etkileri MİK değerleriyle ortaya konulmuştur.Sentezlenen bileşiklerin aktibakteriyel etkileri kıyaslandığında Bileşik No 18'in, antifungal etkileri kıyaslandığında ise Bileşik No 4, 5, 6, 7 ve 15'in diğer bileşiklere göre daha aktif olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, failure in therapy of bacterial and fungal infections have increased because of the growing of multi-drug resistance due to irrational use of antimicrobial drugs and increased number of immunocompromised patients who are suspectible to these infections. Hence, there is a need for more effective novel antimicrobial compounds on microorganisms.Nowadays, benzimidazole derivatives with antiulcerative, antihelmintic, antiviral, antihistaminic, antiinflammatory and antioxidant activities have been prominent. Benzimidazole rings were also recognized by living organism; because of they were isosteres of basic structures of DNA bases (purine and pyrimidine moieties) and placed in the natural structure of vitamin B12 (cyanocobalamin), tryptophane and serotonin amino acids. Additionally, researchs have showed that antimicrobial activities of benzimidazole derivatives.In this study, we synthesized some compounds, which are 2,4- disubstituted benzimidazole derivatives, namely 4-methyl-2-phenyl-1H-benzimidazole (Compound No 2), 2-(4-methoxyphenyl)-4-methyl-1H-benzimidazole (Compound No 6), 2-(3-methoxyphenyl)-4-methyl-1H-benzimidazole (Compound No 10), 2-benzyl-4-methyl-1H-benzimidazole (Compound No 12), 2-(4-methoxybenzyl)-4-methyl-1H- benzimidazole (Compound No 14), 4-methyl-2-phenethyl-1H-benzimidazole (Compound No 16), 2-[2-(4-methoxyphenyl)-ethyl]-4-methyl-1H-benzimidazole (Compound No 17) and 2,5-disubstituted benzimidazole derivatives, namely 5-methoxy-2-phenyl-1H-benzimidazole (Compound No 3), 2-(4-methoxyphenyl)-5-methyl-1H-benzimidazole (Compound No 5), 5-methoxy-2-(4-methoxyphenyl)-1H-benzimidazole (Compound No 7), 5-methoxy-2-p-tolyl-1H-benzimidazole (Compound No 8), 5-methoxy-2-(3-methoxyphenyl)-1H-benzimidazole (Compound No 9), 2-benyzyl-5-methyl-1H-benzimidazole (Compound No 11), 2-(4-methoxybenzyl)-5-methyl-1H-benzimidazole (Compound No 13), 5-methyl-2-phenyethyl-1H-benzimidazole (Compound No 15), 5-methoxy-2-[2-(4-metoxyphenyl)-ethyl]-1H-benzimidazole (Compound No 18), 4-[2-(5-methoxy-1H-benzimidazole-2-yl)-ethyl]-phenole (Compound No 19) and 2-substituted benzimidaozle derivatives namely, 2-phenyl-1H-benzimidazole (Compound No 1) and 2-(4-methoxyphenyl)-1H-benzimidazole (Compound No 4) by using 4 different conventional methods. Indole derivatives of 2-phenyl-1H-indole (Compound No 20) compound was purchased commercially to compare with antimicrobial activities. Then, we studied antimicrobial effects (MIC values) of these synthesized compounds in vitro.When the activity of all the synthesized compounds were compared antibacterial acivities of Compound No 4, 5, 6, 7 and 15 and antifungal activities of Compound 18 were more than the other compounds.