Sıçan böbrek perfüzyon basıncının kontrolünde g-proteini ile ilişkili estrojen reseptörünün (GPER) rolü
Role of g-protein coupled oestrogen receptor has modulated on the perfusion pressure of the isolated rat kidney
  1. Tez No: 314345
  2. Yazar: AKİF HAKAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KANSU BÜYÜKAFŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Perfused Kidney, 17ß-Estradiol, GPER1
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
G-proteini ile ilişkili estrojen reseptörü (GPER) agonisti, G1'in insan ve hayvan vasküler preparatlarında vazoaktif olduğu tespit edilmiştir. Fakat izole sıçan böbrek perfüzyonunda G1'in etkisi henüz araştırılmamıştır. Bundan dolayı biz böbrek perfüzyon basıncı üzerine dişilik hormonu 17ß-estradiolün, selektif GPER1 agonisti G1'in, estrojen reseptör alfa (ER?) agonisti PPT'nin, estrojen reseptör beta (ERß) agonisti DPN'nin, klasik estrojen reseptör blokörü ve GPER1 agonisti ICI182,780'nın etkisini bunun yanında GPER1 ile ilişkili hücre sinyal yolağı üzerinde p42/44 mitojenle aktive olan protein kinaz (p42/44 MAPK), p-38 mitojenle aktive olan protein kinaz (p-38 MAPK), tirozin kinaz, Rho-kinaz (ROCK), protein kinaz C (PKC), fosfotidilinositol 3-kinaz (PI3K), Jun-kinaz ve kalsiyum kanallarının etkisini araştırdık. Ayrıca sıçan böbrek arter, medulla ve korteksinde GPER1 ekspresyonunu gösterdik.İzole perfüze sıçan böbreğinde ana estrojenik hormon, 17 ß-estradiol, GPER1 agonisti G1, klasik estrojen reseptörü blokörü ve GPER agonisti ICI 182,780 perfüzyon basıncını yükseltirken, ER? agonisti PPT ve ERß agonisti DPN perfüzyon basıncını etkilemedi. G1'in oluşurduğu perfüzyon basıncı artışını Rho-kinaz inhibitörü (Y-27632), p42/44 MAPK inhibitörü (PD 98059), p38 MAPK inhibitörü (SB 203580), protein kinaz C inhibitörü (GF 109203X), tirozin kinaz inhibitörü (genistein) ve kalsiyum kanal blokörü (nifedipin) inhibe etti ancak jun-kinaz (SP 600.125) ve PI3K inhibitörü (LY 294.002) G1'in oluşturduğu perfüzyon artışını etkilemedi.İzole sıçan böbrek perfüzyonunda G-proteini ile ilişkili estrojen reseptörü (GPER1) vasküler cevapları çeşitli sinyal yolakları aracılığıyla düzenleyebilir.Anahtar kelimeler; Böbrek Perfüzyonu, 17ß-Estradiol, G1, GPER1
Özet (Çeviri)
G-protein coupled oestrogen receptor 1 (GPER1) agonist, G1 has been found vasoactive in a number of human and animal vascular preparations. However, its functional role has not been investigated in the isolated perfused rat kidney. The oestrogenic hormone, 17ß-estradiol, an ER? agonist, PPT, an ERß agonist DPN, a GPER1 agonist, G1 as well as the classical oestrogen receptor blocker but also a GPER agonist, ICI 182,780 were evaluated on the perfusion pressure of the isolated rat kidney. Furthermore, several pharmacological tools were also tested to gain an insight into cellular signalling coupled with GPER, including Rho-kinase, tirosine kinase, p42/44 MAPK, p38 MAPK, protein kinase C, JunK, PI3K and Ca2+ channels. Western blotting was also performed to demonstrate whether the rat kidney expresses GPER1.17ß-estradiol, G1 and ICI 182780 but not PPT and DPN increased renal perfusion pressure. The GPER1 antagonist, G15 inhibited the effects of G1, 17ß-estradiol and ICI 182780. G1-induced vasoconstriction was significantly attenuated by the inhibitor of Rho-kinase (Y-27632), inhibitor of p42/44 MAPK (PD 98059), inhibitor of p38 MAPK (SB 203580), inhibitor of protein kinase C (GF 109203X), inhibitor of tyrosine kinase (genistein) as well as Ca2+ channel blocker (nifedipine) but not inhibitor of PI3K (SP 600.125) and inhibitor of Jun kinase (LY 294.002). Western blotting indicated that the renal artery, medulla and cortex of the rat kidney expressed GPER1 receptor.G protein-coupled estrogen receptor 1 (GPER1) could substantially modulate vascular responses through a variety of signalling pathways in the isolated perfused rat kidney.