Çocuğu doğumsal kalp hastalığı nedeniyle açık kalp ameliyatı olan annelere yapılan bilgilendirmenin annelerin kaygı düzeyine etkisi
The effect of notification made to mothers whose children had an operation for treatment of a congenital heart disease on the levels of anxiety of mothers
- Tez No: 314420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER TEZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne kaygısı, bilgilendirme, doğumsal kalp hastalığı, hemşirelik, pediatrik kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitesi.
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma çocuğu Doğumsal Kalp Hastalığı (DKH) nedeniyle ameliyat olmuş annelere yapılan bilgilendirmenin annelerin kaygı düzeylerine etkisini değerlendirmek amacıyla yarı deneysel olarak gerçekleştirilmiş ve ?annelere yapılan bilgilendirme annelerin kaygı düzeyini azaltacaktır? hipotezi sınanmıştır.Araştırmanın evrenini Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Kardiyovasküler Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde DKH nedeniyle açık kalp ameliyatı olmuş çocukların anneleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise güç analiziyle belirlenen 40 kontrol, 40 deney grubu olmak üzere toplam 80 anne oluşturmaktadır.Deney grubundaki annelere, yoğun bakım ünitesinde çocukları ile ilk kez karşılaşmalarından sonra, çocuğun hastalığı ve yoğun bakım süreci hakkında bilgilendirme yapılmış ve bilgilendirme kitapçığı verilmiştir. Çocuğun yoğun bakım ünitesinde bulunduğu 3.günün sonunda annelere Durumluk Kaygı Envanteri sontesti uygulanmıştır. Kontrol grubundaki annelere yoğun bakım ünitesi rutinleri doğrultusunda bakım verilmiştir. Kontrol grubundaki annelere de çocukları yoğun bakım ünitesinden çıkmadan ameliyat sonrası 3. Günün sonunda Durumluk Kaygı Envanteri sontesti uygulanmış ve yoğun bakım süreci hakkında bilgilendirme yapılarak, bilgilendirme kitapçığı verilmiştir. Verilerin toplanmasında, anneye ve çocuğuna ait tanıtıcı özelliklerin yer aldığı ?Anneye İlişkin ve Çocuğa İlişkin Veri Toplama Formu? ve kaygı düzeyini değerlendirmek için ?Durumluk- Sürekli Kaygı Envanteri? kullanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında, tanımlayıcı istatistik, t testi, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney-U testleri kullanılarak yapılmıştır.Araştırmaya katılan deney ve kontrol grubu arasında tanıtıcı özellikler açısından bir fark olmadığı saptanmıştır (p>0,05).Deney grubundaki annelerin çocuk sayısının, çocuğun yaşının, gebeliğin planlanma durumunun, ailede kalp hastalığı öyküsü varlığının, çocuğun hastalığı nedeniyle maddi sıkıntı yaşama durumunun, annenin gebeliğinde sigara kullanma durumunun ve destek alınan sağlık personelinin durumluk kaygı puan ortalamalarını etkilediği belirlenmiştir. Kontrol grubundaki annelerin yaşının, çocuk sayısının, gebeliğin planlanma durumunun, destek alınan sağlık personelinin durumluk kaygı puan ortalamalarını etkilediği bulunmuştur.Deney ve kontrol gruplarının durumluk kaygı, sürekli kaygı puan ortalamaları arasında fark olmadığı (p>0.05); ancak her iki gruptaki annelerin grup içi durumluk kaygı öntest puan ortalamaları ile sürekli kaygı puan ortalamaları arasındaki farkın önemli olduğu (p< 0.05) bulunmuştur.Deney grubuna verilen bilgilendirme annelerin durumluk kaygı sontest puan ortalamalarında, öntest puan ortalamalarına göre anlamlı bir düşüş sağlamıştır. Deney grubuna verilen bilgilendirme ile durumluk kaygı son test puan ortalamalarında kontrol grubuna göre anlamlı bir düşüş sağlanmıştır.Çocuğu doğumsal kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olmuş annelere yapılan bilgilendirmenin, annelerin durumluk kaygı düzeyini azalttığı belirlenmiştir. Hemşire tarafından yapılan bilgilendirmenin etkili olduğunu gösteren bu sonuç; ?annelere yapılan bilgilendirme annelerin kaygı düzeyini azaltacaktır? hipotezini doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
This quasi-experimental study was carried out in order to determine the effect of notification made to mothers, whose children had an operation for treatment of a congenital heart disease, on the level of anxiety of them, and the hypothesis of ?the notification made to mothers will decrease the level of anxiety? was examined.The universe of this study was gathered from mothers whose children had an open-heart surgery for treatment of CHD (Congenital Heart Disease) in Mehmet Akif Ersoy Thoracic and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital Pediatric Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit. The sample of this study consists of 80 mothers gathered by using power analysis, 40 for control and 40 for experiment group.After the first meeting of mothers in experiment group and their children, the information about children?s disease and intensive care procedures and information booklets were given them. After the 3rd day of children in intensive care unit, the ?Situational Anxiety Inventory? post-test was performed. The mothers in control group were informed about intensive care unit routines. The Situational Anxiety Inventory post-test was applied to control group mothers at the end of 3rd day after operation, before their children left intensive care unit. Then they were informed about intensive care units procedures and given informative booklets. For gathering the data ?The Data Collection Form About Mothers And Children? and for determining the level of anxiety ?Situational ? Constant Anxiety Inventory? were used.The data evaluation was performed by using definitive statistic, t-test, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney-U tests in computer media.No difference between experiment and control groups were determined in terms of identifying specifications (p>0,05).The age of the child, planning the pregnancy, existing heart disease history in the family, having financial problems due to disease of the child, smoking condition of mother during pregnancy, and relevant healthcare personnel were determined as effecting factors of anxiety point averages in experiment group.