Akut koroner sendrom tanısı ile takip edilen ve asa ve klopidogrel kullanan hastalarda proton pompa inhibötü kullanımınınmajor kardiyovasküler olay gelişimi üzerine etkisi
This study was planned in order to determine the effects of proton pump inhibitor usage in addition to dual antiagregan treatment, of the patients who are followed up under intensive care unit with acute coronary syndrome diagnossis on the development of major cardiovascular events
- Tez No: 314436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL TURHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, miyokard enfarktüsü (MI), intraaortik balon pompası (İABP), ST segment yükselmesi olan miyokard enfarktüsü (STEMI), ST segment yükselmesi olmayan miyokard enfaktüsü (NSTEMI), kalp yetmezliği (KY), proton pompa inhibitörü (PPİ), koroner anjiografi (KAG), perkutan koroner girişim (PKG), Acute coronary syndrome, myocardial infarction (MI), intraaortic balloon pump (IABP), myocardial infarction which has ST segment increase (STEMI), myocardial infarction which doesn?t have ST segment increase (NSTEMI), congestive heart failure (CHF), proton pump inhibitor (PPİ), coronary angiography (KAG), percutaneous coronary intervention (PCI)
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Akut koroner sendrom tanısı olan hastalarda, aspirin ve klopidogrel temel antiagregan tedavi seçeneği olup major kardiyovasküler olayları azalttığı bilinmektedir. Ancak ikili antiagregan tedavi kullanımının ciddi gastrointestinal yan etkileri vardır. GİS yanetkileri nedeniyle bazı hastalarda ikili antiagregan tedaviyle birlikte PPİ tedavisi önerilmektedir. PPİ ile birlikte klopidogrelin kullanımının, major kardiyovasküler olayları artırıp arttırmadığına ait çelişkili sonuçlar mevcuttur. AKS tanısı ile yoğun bakımda takip edilen hastaların, ikili antiagregan tedaviye ek olarak PPİ kullanıp kullanmamalarının major kardiyovasküler olay gelişimi üzerine etkilerini belirlemek ve PPİ'ler arasında fark olup olmadığını retrospektif olarak incelemek amacıyla bu çalışma planlanmıştır.Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya AKS tanısı ile yoğun bakıma yatan 303 hasta dahil edildi. Hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Hastaların özgeçmişleri, soygeçmişleri ve risk faktörleri not edildi. Hastaların hepsi ASA ve klopidogrel kullanmaktaydılar ve bu hastalardan 232'si PPİ kullanmaktaydı. PPİ kullananlar ise lansoprazol, pantoprazol, omeprazol ve rabeprazol kullananlar olarak 4 gruba ayrıldılar. Hastaların dosyalarından; hastane içi angina pektoris, nefes darlığı, KY, aritmi gelişimi, EKG değişikliği ve kardiyak marker yüksekliği, NSTEMİ veya STEMİ gelişimi, KAG veya PKG ihtiyacı, GİS kanama gelişimi ve mortalite araştırıldı. Aynı klinik verilere taburculuk sonrası 1.ay ve 6. ay için de bakıldı ve dosyalarına ulaşılamayan hastalara telefonla ulaşılmaya çalışıldı. Toplam 251 hastada 1.ay sonuçlarına ve sadece 61 hastada 6.ay sonuçlarına ulaşılabildi.Bulgular: Çalışmamızda PPİ kullananlar ve kullanmayanlar arasında hastane içi angina pektoris, dispne, aritmi, KY ve MI gelişimi, KAG veya PKG ihtiyacı, GİS kanama gelişimi veya mortalite açısından fark saptanmamıştır. Omeprazol kullanan grupta nefes darlığı ve KY gelişimi daha fazla olarak görünmekle birlikte bu hastalar nefes darlığı ve kalp yetmezliği ile başvuran veya İABP ihtiyacı olup elimizde intravenöz PPİ olarak tek seçenek olan omeprazol başlanan hastalardı. Hastalarda 1.ay sonucunda ve 6.ay sonunda kardiyovasküler olay gelişimi açısından fark saptanmamıştır.Sonuç: Akut koroner sendrom tanısı ile yoğun bakımda takip edilip ASA ve klopidogrel başlanan hastalarda PPİ kullanımının kardiyovasküler olay gelişimi üzerine olumsuz etkisinin olmadığı ve klopidogrel ile birlikte PPİ tedavisi kombinasyonunun güvenli olduğu; PPİ alt grupları arasında da fark olmadığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: For the patients who have acute coronary syndrome diagnosis, aspirin and clopidogrel are considered to be the main treatment options and they prevent major cardiovascular events. However, the usage of dual antiagregant treatment has serious gastrointestinal side effects. Due to gastrointestinal side effects, proton pump inhibitors are recommended with dual antiagregant treatment for some patients. There are conflicting results on whether the usage of clopidogrel with PPI increases major cardiovascular events or not. This study was planned in order to determine the effects of PPI usage in addition to the dual antiplatelet treatment, of the patients who are followed up under intensive care unit with acute coronary syndrome diagnosis on the development of major cardiovascular events and to examine whether there are differences between PPİ?s, retrospectively.Materials and Method: 303 patients who were in intensive care unit with ACS diagnosis were included in this study. The files of the patients were studied retrospectively. The backgrounds, family histories and risk factors of the patients were noted. All the patients were treated with ASA and clopidogrel and 232 of these patients were treated with PPİ. The ones who were treated with proton pump inhibitors, were classified into 4 groups as; lansoprazole, pantoprazole, omeprazole and rabeprazole users. Patients who were followed up under intensive care unit, were studied for the development of; angina pectoris, dyspnea, CHF and arrhythmia; changes in ECG and cardiac marker levels; NSTEMI and STEMI occurance; CAG or PCI requirement, gastrointestinal bleeding occurance and mortality. The same clinical data were examined in the1st and the 6th months following the discharge of the patients from the hospital and patients whose files could not be obtained, were contacted via telephone. 1st month results could be obtained for 251 patients in total and 6th month results could be obtained for only 61 patients.Findings: In our study,no differences were found between the patients who were treated with PPI and the ones who were not treated with PPI for the development of angina pectoris, dyspnea, CHF, arrhythmia and MI; CAG or PCI requirement, gastrointestinal bleeding occurance or mortality, in hospital. Even the development of dyspnea and CHF are more widespread among the group of patients using omeprazole, those patients were the ones who attended with dyspnea and CHF symptoms or the ones who were in need for IABP but were given omeprazol, the only choice of intravenous PPI we had. No differences were determined in the patients, at the end of the 1st and 6th months after the discharge from the hospital, in terms of cardiovascular event development.Result: In our study, it was determined that PPI usage, in the patients who were followed up in the intensive care unit with acute coronary syndrome dıagnosis and with whom we started ASA and clopidogrel treatment,had no negative effects on cardiovascular event development and that clopidogrel and PPI combination was safe; and there were no differences between PPI subgroups.