Kalp yetmezliği tanısı ile acil servise başvuran hastalarda kullanılan EZPAP® (Pozitif havayolu basınç cihazı) ile NON-invaziv mekanik ventilatör etkinliğinin geriye dönük karşılaştırılması
A retrospective comparison of the effectiveness of positive airway pressure device (EZPAP®) and noninvasive mechanical ventilator (NİMV) used for patients admitted to the emergency service with the diagnosis of heart failure
- Tez No: 771653
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH TANRIVERDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kalp Yetmezliği, Noninvaziv mekanik ventilasyon, EzPAP®, Kan Gazı, Hearth Failure, Noninvasive mechanical ventilator, EzPAP®, Blood Gas
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç : Kalp yetmezliği gelişmiş ülkelerde yaşlanan nüfusun ölüm nedenleri arasında ilk üç sırada yer almaktadır. Ülkemizde de KY hastaları acil servislere sıklıkla başvurup tedavi almaktadır. KY hastalarında solunum sıkıntısı değerlendirilip gerekli durumlarda NIMV uygulamasının kan gazı parametrelerini düzelttiği, oksijenizasyonu iyileştirdiği görülmüştür. Bir pozitif havayolu basınç terapi sistemi olarak üretilen EzPAP® cihazı, basınçlı oksijenle birlikte kullanıldığında tamamlayıcı oksijen sağlama kapasitesine sahiptir. Biz bu çalışmamızda KY tanısı ile acil serviste takip edilen hastalara tedavi aşamasında uygulanan NIMV ve EzPAP®'ın etkinliğini retrospektif olarak karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif gözlemsel bir çalışma olarak planlandı. Acil servise nefes darlığı ile başvurmuş, kalp yetmezliği tanısı olan, 18 yaş ve üstü, tedavisi için NIMV ve EzPAP® uygulanan hastalar çalışmaya dahil edildi, kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanısı olan, entübe edilen, akut koroner sendrom tanısı alan, dosya kayıtlarına ulaşılamayan, sistemde ya da dosya üzerinde verileri eksik olan hastalar çalışmadan dışlandı. Hastaların tedaviye başlamadan önceki ve NIMV ya da EzPAP uygulaması sonrası ikinci saat kan gazı parametreleri ve başvuru sırasındaki vital bulguları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 51 NIMV, 28 EzPAP® olmak üzere toplam 79 hasta dahil edildi. Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve ek hastalık dağılımında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Her iki tedavi yönteminin, hastaların başvuru ve tedavi sonrası 2. saatteki kan gazı parametrelerine etkisi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). EzPAP® ve NIMV tedavisinin 2. saatinde alınan kan gazı örneklerinde iki grupta da pH ve sPO2 düzeylerinin iyileştiği bulundu. Sonuç: KY hastalarında NIMV, tedavinin oksijenizasyon kısmında önemli bir basamaktır. Yeterli sayıda prospektif, randomize kontrollü çalışmalar yapılıp etkinliği kanıtlanırsa uygun hasta popülasyonunda NIMV'e alternatif olarak EzPAP®'ın da kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Heart failure (HF) ranks in the top there in developed countries. In our country, also, HF patients frequently go to emergency services and receive treatment respiratory distress was evaluated in heart failure patients and it was observed that NIMV application when necessary, improved blood gas parameters and improved oxygenation. Produced as a positive airway pressure therapy system, the EzPAP® device has the capacity to provide supplemental oxygen when used with compressed oxygen. In this study, we aimed to retrospectively compare the efficiency of NIMV and EzPAP®, which were applied during the treatment stage of patients followed in the emergency service with the diagnosis of hearth failure. Materials and methods: Our study was planned as a retrospective observational study. Patients who come to emergency with shortness of breath, were diagnosed with hearth failure, were 18 years or older, and were treated with NIMV and EzPAP® were included in the study. Patients with a diagnosis of chronic obstructive pulmonary disease who were intubated, diagnosed with acute coronary syndrome whose file records could not be accused and whose data were missing in the system or on the file were excluded from the study. The blood gas parameters of the patients before the start of the treatment and at the second hour after NIMV or EzPAP® application, and their vital signs at the time of admission and emergency service outcomes were compared. Findings: A total of 79 patients, including 51 NIMV, 28 EzPAP® were included in the study. There was no statistically significant difference between the groups in terms of age, gender and additional disease distribution (P>0,05). There was no statistically significant difference between the effects of both treatment methods on the blood gas parameters of the patients at admission and at the second hour after treatment (P>0,05). It was found that pH and sPO2 levels improved in both groups in blood gas samples taken treatment. Conclusion: NIMV is an important step in the oxygenation part of treatment for HF patients. We think that EzPAP® can also be used as an alternative to NIVM in the appropriate patient population, if sufficient prospective randomized controlled studies are conducted and proven to be effective.