Hiperbilirubinemi nedeniyle 2009-2011 yılları arasında kan değişimi uygulanan yenidoğanların retrospektif analizi
Retrospective analysis of newborns who had exchange transfusion because of hyperbilirubinemia in 2009-2011
- Tez No: 314468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Gastroenterology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: hiperbilirubinemi, kan değişimi, komplikasyon, ABO uyuşmazlığı, Hyperbilirubinemia, exchange transfusion, complications, ABO isoimmunization
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
7.ÖZETAmaç: Sarılık yenidoğan bebeklerin çoğunluğunda fizyolojik olarak da görülebilen problemlerden biridir. Erken tanı ve tedavi BIND gelişimini engellenmede önemlidir. İndirekt hiperbilirubineminin acil tedavisinde yer alan kan değişimi etkili bir tedavi yöntemi olmasına rağmen işleme bağlı birtakım komplikasyonlar görülebilir. Bu çalışmada, hastanemizde hipebilirubinemi nedeniyle KD yapılan hastaların klinik özellikleri, risk faktörleri, sarılık nedenleri ve KD'ye bağlı komplikasyonlar araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Mayıs 2009 ile Aralık 2011 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Yenidoğan Yoğun Bakım 1-2-3 servislerinde sarılık nedeniyle yatırılarak APA 2004 kriterlerine göre KD uygulanan 25 hastanın, yapılan 35 işlem kayıtları ve hasta dosyaları retrospektif olarak incelendi. İstatiksel analiz SPSS 16.0 (Statistical Program in Social Sciences) yazılım programı kullanılarak yapıldı.Bulgular: Kan değişimi uygulanan hastaların 16'sı (%64) erkek, 9'unu (%36) ise kızdı. Hastalardan 6 (%24) tanesinde ABO uyuşmazlığı, 2 (%8) tanesinde ABO uyuşmazlığı ve hipotiroidi, 7 (%28) tanesinde Rh uyuşmazlığı tespit edilmiş olup 5(%20) etiyoloji aydınlatılamadı. Rh uyuşmazlığı olan 7 bebeğin annelerinden sadece 2 tanesine RhIG uygulanmıştı. Komplikasyonlardan en sık biyokimyasal bozukluklar tespit edildi.Sonuç: Kan değişimi indirekt hiperbilirubineminin acil tedavisinde etkili bir yöntem olmasına rağmen, indirekt hiperbilirubinemiye bağlı nörolojik sekellerin önlenmesinde en iyi tedavi yöntemi taburculuk öncesi riskli bebekleri belirleyerek, belirli aralıklarla kontrol edip erken müdahele etmektir.
Özet (Çeviri)
8.SUMMARYAim: Jaundice is the cammon problem of newborns problems which may seen also physiolojically. It is the important that early diagnosis and treatment of hyperbilirubinemi to prevent the BIND. Although exchange transfusion that used for immediate therapy of indirect hyperbilirubinemia is an effective treatment method; sometimes complications may occur. In present study, the etiology of hiperbilirubinemia, related complications and risk factors of exchange transfusion, clinical characteristics of patients were studied in our hospital.Materials and methods: We describe our experience retrospectively of 35 exchange transfusions performed from May 2009-December 2011 in 25 newborns with hyperbilirubinemia who had hospitalized in neonatal intensive care units 1-2-3. Statistical analysis has been done using SPSS 16.0 software program.Results: The patients who had performed exchange transfusions of 16 were male and 9 female. The etiologies for indirekt hyperbilirubinemia were ABO immunization in 6 newborns, ABO plus hypothiroidi in 2, Rh isoimmunization in 7 and unknown causes in 5 newborns. RhIG was performed only 2 mothers of babies who were diagnosed with Rh isoimmunization. Biochemical abnormalities were the most detected complications.Conclusions: Although exchange transfusion that used for immediate therapy of indirect hyperbirubinemia is an effective treatment method; the best approach for preventing neurolojical sequels related to indirect hyperbilirubinemia is detecting the babies which have risk factors of hiperbilirubinemia before discharge and periodic controls in case of early interventions.