Ergenlerin saldırganlık düzeyleri ile sosyal aktivitelere katılımları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between adolescents?s levels of aggression with their attending social activities
- Tez No: 314585
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE ERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ergen, sosyal aktivite, saldırganlık, hemşirelik, Adolescent, social activities, aggression, nursing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, ergenlerin saldırganlık düzeyleri ile sosyal aktivitelere katılımları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı-ilişkisel olarak yapılmıştır.Araştırmanın evrenini Elazığ il merkezinde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 11 genel liseden kura yöntemiyle seçilen, Karşıyaka lisesi, Hıdır Sever lisesi, Gazi lisesi ve Korgeneral Hulusi Sayın lisesi son sınıflarında eğitim gören 1049 öğrenci oluşturmaktadır. Belirlenen bu liselerde öğrencilerin tümünün araştırmaya alınması planlandığı için örneklemin büyüklüğü belirlenmemiş ve araştırmaya katılmayı kabul eden, 16-19 yaşları arasındaki 803 ergen ile araştırma tamamlanmış ve evrenin %76.5'ine ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri sosyo-demografik bilgileri içeren form, sosyal işlevsellik ölçeğinin alt boyutları olan sosyal öncül etkinlikler ve boş zamanları değerlendirme ölçekleri ve saldırganlık ölçeği kullanılarak Nisan 2011- Haziran 2012 tarihleri arasında araştırmacı tarafından toplanmıştır. İstatistiksel değerlendirmede SPSS 20.0 paket programı, verilerin analizinde Anova, korelasyon ve t testi kullanılmıştır.Elde edilen verilere göre cinsiyet ve ergenin algıladığı aile gelir düzeyine göre saldırganlık açısından gruplar arasında istatistiksel olarak önemli fark olduğu saptanmıştır. Yine cinsiyet, kardeş sayısı, anne-babanın eğitim düzeyi, babanın mesleği ve ergenin algıladığı aile gelir düzeyine göre sosyal aktivitelere katılım açısından gruplar arasında fark olduğu saptanmıştır.Saldırganlık ile sosyal aktiviteler arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki olduğu, saldırganlık arttıkça sosyal aktivitelere katılımında arttığı saptanmıştır.Bu sonuçlar doğrultusunda; ergenlere yönelik olarak öfke kontrolü ve stresle başa çıkma stratejileri hakkında danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, ebeveynlere yönelik ise, ergenlerin sosyal aktivitelere yönlendirilmesi ve saldırganlığı önleme hakkında bilgi verilmesi için gerekli girişimlerde bulunulabilinir.
Özet (Çeviri)
This researchment was made for understanding examination of the relationship between adolescents?s level of aggression with their social activities attending.Of the research phase , 1049 highschool last-class students were taken from Karşıyaka highschool, Hıdır Sever highschool, Gazi highschool and Korgeneral Hulusi Sayın highschool , These highschools were selected by drowing lot from at center of the Elazığ city 11 highschools which are based National Education Directory. At selected these highschools,sample of size is not specified because of all students was taken to planned to searchment,and this searchment was finished at 803 adolescent between 16-19 ages who accepted to join this searchment ,so we got %76,5 of this phase. Of the Researchment datas , socio-demographic information form, the dimensions of the bottom of the social functionality scale of social premise activities, and using leisure time evaluation scales, was collected by researcher between November 2011 ? December 2011. At statistical evaluation was used SPSS 20.0 package program, at data analysis was used Anova, Korelasyon and T test was used.According to data obtained , Gender and according to adoloescent?s level of family income ,about their aggresion, statistically significant between groups has been identified. Also, gender , number of brothers, mother-father's education level, family income level that according to attending to social activities there is difference between identified groups.Statistically significant relationship between social activities with aggression It was recognised that , aggression increased the social activities are increased too.According to these results; anger control and giving consulting services to about stress to adolescent , for parents; directing their adolescent to social activities, and being necessary initiatives for giving information about the prevention of aggression to their adolescent.