Müzik terapinin cerrahi yoğun bakım hastalarının yaşam bulgularına etkisi
The effect of on vital signs of patients in surgical intensive care unit
- Tez No: 314586
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYHAN ÇITLIK SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: YBÜ, Müzik terapi, Yaşam bulguları, Hasta, Hemşirelik, ICU, Musıcotherapy, Vital Signs, Patient, Nursing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırmanın amacı müzik terapinin cerrahi yoğun bakım hastalarının yaşam bulgularına etkisini incelemektir.Yarı deneysel olarak yapılan araştırma, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) genel cerrahi yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini; YBÜ'de yatışının üzerinden 24 saat geçen, en az bir gün YBÜ'de yatacak, araştırmaya katılmayı kabul eden, 18 yaş ve üzerinde, Glaskow koma skorlamasına göre 5 ve üstü bilinç düzeyine sahip olan hastalar oluşturmuştur. Örneklemini ise; yapılan güç analizi sonrası genel cerrahi YBÜ'ne yatan 202 hasta oluşturmuştur. Veri toplamada, hasta tanıtım formu ve girişim öncesi ve sonrası yaşam bulgularını içeren form kullanılmıştır. Hastalara genel cerrahi YBÜ'ne kabulünün 2. gününde müzik terapi öncesi hasta tanıtım formu ve girişim öncesi yaşam bulguları (nabız, sistolik ve diastolik basınç, oksijen satürasyon değerleri) kayıt formu uygulanmıştır. Uygulanan müzik terapiden sonra hastalara girişim sonrası yaşam bulguları kayıt formu uygulanmıştır. Veriler; tanımlayıcı istatistik ve eşleştirilmiş t testi ile değerlendirilmiştir.Hastaların müzik terapi öncesi yüksek olan nabız, sistolik ve diastolik kan basıncında müzik terapi sonrası düşme; müzik terapi öncesi düşük olan oksijen saturasyonda ise müzik terapi sonrası yükselme bulunmuştur. Bu sonuçlar müzik terapinin etkinliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of musicotherapy on vital signs of patients in surgical intensive care unit.This research was studied as a quasi-experimental research and was conducted Inonu University Turgut Ozal Medical Center General Surgery Intensive Care Unit (ICU). The study population consisted of patients who were hospitalized in ICU over the past 24 hours, staying at least one day in the ICU, who accepted to participate in the study, over 18 years of age and who had a level of consciousness 5 or higher according to Glasgow Coma Scoring System. The sample have been collected from 202 patients that hopizalized at TOTM general surgery ICU after power anyleyzed .Patient identification forms and the registration forms containing vital signs before and after intervention were used for data collection. Patient identification forms before musicotherapy and registration forms indicating vital signs before the intervention(pulse, systolic and diastolic blood pressure, oxygen saturation values) were applied on day 2 after admission to general surgery ICU. Then registration forms applied to patients after musicotherapy which was indicating vital signs after intervention. The data were evaluated with descriptive statistics and paired t test.Pulse pressures, systolic and diastolic blood pressures which were high before musicotherapy decreased after musicotherapy and low oxygen saturations were elevated after musicotherapy. The results show that the effectiveness of musicotherapy.