Hipotiroidili hastalarda paraoksonaz1 polimorfizmi ve bazı kardiyovasküler risk belirteçlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of paraoxonase1 polymorphism and some of cardiovasculary indicators in hypothyroid patients
- Tez No: 314608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN BAŞKOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Biochemistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, Homosistein, Nitrik oksit, Paraoksonaz1, Polimorfizm, Hypothyroidism, Homocysteine, Nitric oxide, Paraoxonase1, Polymorphism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETAmaç: Hipotiroidizmde ateroskleroz riski artmıştır, fakat aterosklerozun patogenezi tam olarak aydınlatılamamıştır. Paraoksonaz1 (PON1), antioksidan ve antiaterojenik etkileri olan bir enzimdir. Bu çalışma, hipotiroidili hastalarda ve sağlıklı bireylerde PON1 Q/R 192 ve L/M 55 gen polimorfizmlerinin dağılımlarını tespit etmek ve bu polimorfizmlerin PON1 aktivitesi üzerine etkilerini araştırmak, ayrıca homosistein (Hcy), nitrik oksit (NO), C-reaktif protein (CRP) düzeylerini ve bunların da PON1 polimorfizmleri ile ilişkisini araştırmak amacıyla planlandı.Gereç ve Yöntem: Primer hipotiroidi tanısı almış 75 hasta ve 45 sağlıklı gönüllü kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. PON1 192 Q/R ve 55 L/M gen polimorfizmleri ile PON1 aktivitesi, Hcy, NO ve CRP düzeyleri ölçüldü. Hasta grubu etyolojiye ve metabolik sendrom varlığına göre alt gruplara ayrılarak da incelendi.Bulgular: Hasta grubunda, kontrollerle karşılaştırıldığında PON1 aktivitesi düşük, NO, Hcy, CRP düzeyleri yüksek bulundu. PON1 192 Q/R ve 55 L/M genotip dağılımları ve allel sıklıkları bakımından hasta ve kontrol grubu arasında fark görülmedi. Her iki grupta en yüksek paraoksonaz aktivitesi LL ve RR genotiplerinde, orta düzeyde aktivite LM ve QR genotiplerinde, en düşük aktivite QQ ve MM genotiplerinde görülmekle birlikte kontrol grubunda 55 L/M genotipleri ile aktivite arasında fark bulunmadı. Bu polimorfizmlerin Hcy, NO ve CRP düzeyleri üzerine etkisinin olmadığı görüldü. Etyolojiye ve metabolik sendrom varlığına göre de polimorfizmlerin dağılımı ve allel sıklıkları bakımından fark bulunmadı.Sonuç: PON1 Q/R 192 ve L/M 55 polimorfizmlerinin paraoksonaz aktivitesinde önemli değişikliklere neden olduğu, fakat hipotiroidili hastalardaki PON1 aktivitesinin bu polimorfizmlerden bağımsız olarak düşük olduğu ve bu hastalardaki artmış ateroskleroz için genetik bir risk oluşturmadığı, ayrıca PON1 aktivitesindeki düşüklüğe Hcy yüksekliğinin sebep olabileceği ve ikisinin birlikte bu hastalardaki ateroskleroza yatkınlıkta rolü olabileceği, artmış NO düzeylerinin de bu hastalarda oksidatif hasarı artıran bir etken olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAim: It is known that although atherosclerosis risk has increased in hypothyroidism, pathogenesis of atherosclerosis in hypothyroidism has not been investigated in detail yet. Paraoxonase1 (PON1) is an enzyme that has known to be antioxidant and antiatherogenic effects. This study was planned to determine distributions of PON1 L/M 55 and Q/R 192 gene polymorphisms in hypothyroid patients and healthy individuals and to investigate the effects of these polymorphisms on PON1 activity and also to measure Homocystein (Hcy), Nitric oxide (NO), C-reactive protein (CRP) levels and their relation with PON1 polymorphisms.Materials and methods: 75 primary hypothyroid patients and 45 healthy volunteers were added to the study. PON1 192 Q/R ve 55 L/M gene polymorphisms, PON1 activity, levels of Hcy, NO and CRP were measured. The patient group was divided into different subgroups according to their etiology and in addition whether metabolic syndrome is present or not.Results: In the present study, PON1 activity was decreased, NO, Hcy and CRP levels were significantly increased in patients compared to the control group. There was no significant difference observed in PON1 192 Q/R and 55 L/M genotype distributions and allel frequencies between patients and control group. The highest paraoxonase activities were seen in LL and RR genotypes, moderate activities were seen in LM and QR genotypes and the lowest ones in QQ and MM genotypes. There was no significant difference observed between 55 L/M genotypes and PON1 activities in the control group. It was seen that these polymorphisms has no effect on Hcy, NO and CRP levels. There was no difference observed between polymorphism distribution and allel frequencies in respect to etiology and existence of metabolic syndrome.Conclusion: PON1 Q/R 192 and L/M 55 polymorphisms cause important changes in paraoxonase activity. However, PON1 activity was lower in hypothroid patients independently from these polymorphisms and does not create any genetic risk for the increased atherosclerosis in these patients. Decreased PON1 activity may be related to Hcy elevation and those two together may have a role in atherosclerosis tendency in these patients and elevated NO levels may be increased oxidative damage in these patients.