3-36 ay arası çocuklarda D vitamini profilaksisinin değerlendirilmesi
Evaluation of vitamin D prophylaxis in 3-36 month-old children
  1. Tez No: 314657
  2. Yazar: ALPER ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KENDİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini eksikliği, bebek, çocuk, Vitamin D deficiency, infants, children
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: D vitamini yetersizliği gebe kadınları, bebekleri ve adölesanları etkile-yen önemli bir toplum sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, ülke-mizde kemik sağlığının korunması ve D vitamini eksikliğini önlemek için kullanılan D vitamini profilaksisinin durumu değerlendirilecektir.Hastalar ve metot: Kasım 2010 ve Kasım 2011 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi polikliniklerine başvuran ve servislerine yatırılan 3-36 aylar arasında hasta ve sağlıklı bebek ve çocuklar değerlendirildi. Çalışmaya alınan has-talarda ek bir hastalığın olup olmadığı, D vitamini kullanımı süresi, düzeni ve dozu; anne sütü, mama ve ek gıda ile beslenme sorgulandı. D vitamininin mevsimsel değişkenliği göz önüne alınarak dört mevsimi içerecek şekilde kan örnekleri alınıp serum Ca, P, ALP, Mg ve plazma 25OH D vitamini düzeyleri çalışıldı.Bulgular: Çalışmaya 202' si sağlıklı (% 63.9) 114' ü hasta (% 36.1) 316 bebek ve çocuk alındı. D vitamini kullanım hikayesi bebek ve çocukların 304' ünde (% 96.2) varken 12'sinde (% 3.8) yoktu. Bunların 237'sinin (%75) ikinci haftadan itibaren D vitamini kullanmaya başladığı; bunların da 267'sinin (% 87.8) her gün 3 damla D vitamini kullandığı görüldü. Bebek ve çocukların 209'unun (% 66.1) D vitaminini düzenli kul-landığı görüldü. Bebek ve çocukların 20'sinde (%6.3) raşitizm ile alakalı patolojik mu-ayene bulgusuna rastlandı. En sık olarak kapanmamış / geniş fontanel ve raşitik rozary saptandı. Hasta grubunda 25OH D vitamini düzeylerinin daha düşük olduğu (sırası ile 34,35 ng/ml, 29,35 ng/ml) tespit edildi. Mevsimlere göre kış ve ilkbahar aylarında ve beslenme durumuna göre de anne sütü alan bebekler ve çocuklarda plazma 25OH D düzeylerinin düşük olduğu görüldü. Çalışmaya alınan bebek ve çocukların 31'inde (% 9.8) eksiklik, 30'unda (% 9.5) ise yetersizlik olduğu tespit edildi.Sonuç: Hasta bebek ve çocuklarda, sadece anne sütü ile beslenenlerde ve kış-ilkbahar mevsimlerinde D vitamini düzeylerinin düşük olduğu görüldü. D vitamini eksikliğinin önlenmesi amacıyla ülke çapında uygulanan D vitamini profilaksisinin başarılı olduğu, ancak D vitamini eksikliğinin sorun olmaya devam ettiği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIntroduction and aim: Vitamin D deficiency is still a population based health problem that affects pregnant women, infants, children and adolescents. The aim of this study is to evaluate the vitamin D prophylaxis which is used for the prevention of vitamin D deficiency and protection of bone health.Patients and method: Infants and children between 3-36 months old who had been admitted to out-patient clinics or hospitalized with different etiologies from October 2010 to October 2011 at Erciyes University, Faculty of Medicine, Children Hospital were enrolled to the study. The additional diseases, the usage of vitamin D (if it was used; time of initiation, compliance, and dosage), nutritional status (breast-fed or formu-la) of the enrolled subjects were noted. By the consideration of seasonal vitamin D changes, the levels of serum Ca, P, ALP and Mg, and plasma 25OH vitamin D were measured during the four seasons.Results: Of 316 subjects were enrolled to the study, consisted of 202 (63.9 %) healthy and 114 (26.1 %) sick groups. From these subjects 304 (96.2 %) used vitamin D; whereas 12 (3.8 %) did not. Of the subjects who used vitamin D, 237 (75%) initiated vitamin D after the second weeks of life, 267 (87.8%) used daily 3 drops of vitamin D, 209 (66.1%) used vitamin D regularly. Physical examination findings related rickets were detected in 20 (6.3%) of the enrolled subjects. The most common findings were delayed closure or wide anterior fontanel, followed by rachitic rosaries. The levels of plasma 25OH vitamin D were lower in sick group when compared to healthy group (29.35 and 34.35 ng/ml, respectively). It has been found that the levels of plasma 25OH vitamin D were lower at spring and winter compared to other seasons. The levels of plasma 25OH vitamin D were lower in subjects with breast-fed. Of subjects, in 31 (9.8%) vitamin D deficiency and in 30 (9.5%) vitamin D insufficiency were found respectively.Conclusion: The levels of plasma 25OH vitamin D were lower in winter and spring seasons and in sick group and breast-fed infants and children. The national vitamin D augmentation program seems to be beneficial for vitamin D deficiency, but the defi-ciency and insufficiency of vitamin D seem an important health problem yet.