Kontrast madde nefropatisinin önlenmesinde deksmedetominin ekinliği
Efficacy of dexmedetomidine in preventing contrast induced nephropathy
  1. Tez No: 314656
  2. Yazar: MERVE YALÇINÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR KARAYOL AKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrast madde nefropatisi, diyabetes mellitus, deksmedetomidin, Contrast induced nephropathy, diabetes mellitus, dexmedetomidine
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada; kontrast madde uygulanan diyabetik hastalarda deksmedetomidinin böbrek fonksiyonları, hormonal ve hemodinamik parametreler üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.GEREÇ VE YÖNTEM: Üniversite Etik Kurul onayı alındıktan sonra 18 yaş üstü, diyabetik, serum kreatin değeri 0,05). Grupların hemogram ve biyokimyasal değerlerinde 0. ve 24. saatlerde anlamlı fark yoktu (p>0,05). Ancak her iki grupta da ürik asit değerleri başlangıç değerlerine göre anlamlı artış gösterdi (p0,05), 24. saatte kontrol grubunda deksmedetomidin grubuna göre Renin ve NGAL düzeyleri anlamlı yüksek, ANP değeri ise anlamlı düşüktü (p?0,05). Sistatin C değerlerinde ise 0., 6. ve 24. saatlerde gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05).SONUÇ: Bu çalışmada PKAG yapılan diyabetik hastalarda deksmedetomidin uygulanan grupta kontrol grubuna göre NGAL ve Renin düzeylerinin anlamlı olarak daha düşük, ANP'nin daha yüksek olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to evaluate the effects of dexmedetomidine on renal fuction, hormonal and hemodynamic paramaters in contrast media induced diabetic patients.METHODS: The present study was approved by the Medical Faculty Ethics Committee at Erciyes University. 18 year older, serum creatine level 0,05). And also there were no significant differences betwen groups in biochemical data and blood count at 0 and 24 hours after PCI (p>0,05). But in both groups serum uric acite level significantly elevated regarded to baseline levels (p0,05), the measuraments at 24th hour revealed a significant elevation for Renin and NGAL levels but decrease for ANP levels (p?0,05). There were no significant difference in cystatin-C values at 0, 6 and 24 hours (p>0,05).CONCLUSION: NGAL and renin values were significantly decreased, where as ANP level was significantly elevated in diabetic patient underwent to PCI who treated with dexmedetomidine compare with control groups.