Diabetin oküler kan akımına etkisinin dinamik kontur tonometri ile değerlendirilmesi
Evaluation of ocular blood flow by dynamic contour tonometer in patients with diabetic retinopathy
  1. Tez No: 314675
  2. Yazar: SERKAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AVNİ MURAT AVUNDUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik kontur tonometre, diabetik retinopati, oküler kan akımı, tonometre, oküler nabız amplitüd(OPA)
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
DRP'nin oküler kan akımı üzerine olan etkisinin anlaşılabilmesi için oküler kanakımını değerlendirebilmek önem arz etmektedir. Bu çalışmada diabetikretinopatinin oküler kan akımı üzerine olan etkilerinin, Pascal dinamik konturtonometrisi ile araştırılması ve Pascal dinamik kontur tonometri ölçümlerinietkilediği düşünülen faktörlerin değerlendirilmesi hedeflenmiştir.Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları polikliniğindeOcak 2012-Mayıs 2012 tarihleri arasında muayenesi yapılan ardışık 50 ProliferatifDiabetik Retinopatili (lazer tedavisi uygulanmış) göz (Grup 1), 50 NonproliferatifDiabetik Retinopatili(lazer tedavisi uygulanmamış) göz (Grup 2) ve 50 sağlıklı göz(Grup 3) çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalar, OPA ölçümünü de içeren tamoftalamolojik muayeneden geçirildiler. PDRP (lazerli) grubundaki olgularınOPA(oküler puls amplitüd) ortalaması (2,6 ± 1,4), NPDRP (lazersiz) grubundaki (3,3 ±1,1) olgulara göre anlamlı olarak düşük bulundu. (p=0,0060,05). Tüm gruplarda OPA değerleri ile Sistolik Arter Basıncı değerleri arasında vesistolik-diastolik basınç farkı değerleri arasında anlamlı pozitif ilişki tespit edildi.Ülkemizde sıkça görülen DRP'li olgulardaki oküler kan akımını pascal dinamikkontur tonometre ile ölçülen OPA değerini kullanarak, kontrol olguları ilekarşılaştırdık. Gruplar arasında PDRP'li grupta OPA anlamlı düşük tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Cases of diabetic retinopathy, pulsatile ocular blood flow and choroidal blood flowhave been reported to be reduced. Alterations in ocular blood flow, which is thoughtto be secondary to diabetic retinopathy, is hypothesized to lead to both low perfusionpressure and insufficient autoregulation. Aim of this study was to evaluate the ocularpulse amplitude (OPA) ,ocular blood flow and the ocular factors that effect OPA indiabetic retinopathy using dynamic contour tonometry (DCT).Study was performed on 50 eyes of 50 patients that have PDRP(with panretinalphotocoagulation),50 eyes of patients that have NPDRP(without panretinalphotocoagulation), 50 eyes of 50 patients that have no ocular pathology in the routineeye examination. All patients underwent complete ophthalmic examination includingocular pulse amplitude values determined by dynamic contour tonometry. In PDRPgroup mean OPA was 2,6 ± 1,4mmHg. İn NPDRP group mean OPA was 3,3 ±1,1mmHg. In normal group mean OPA was 3,1±1,0mmHg. There was significantdifference between groups. PDRP group?s mean OPA was significantly lower thanthe NPDRP?s mean OPA(p=0,006