Başarı güdüsü ve liderliği anlatma hususunda son dönem Türk çocuk edebiyatının durumu
Condition of the recent Turkish children literature on narrating achievement motivation and leadership
- Tez No: 314699
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL TEKARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: achievement motivation, content analysis, children literature, leadership
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Edebiyat yoluyla önemli meselelerin ve değerlerin anlatılmaya çalışılması yeni bir konu değildir. Edebiyatın hem yetişkinler, hem de çocuklar üzerindeki büyüleyici etkisine baktığımız zaman, edebiyatı bir öğrenme aracı olarak kullanmanın iyi bir fikir olduğu kabul edilebilir. Şüphesiz ki çocuklar bu anlamda en iyi alıcı konumundadırlar ve yüzyıllardır çocuk eserleri çeşitli konuların benimsetilmesinde bir araç olarak kullanılmıştır. Bu araştırmanın amacı, son dönem Türk Çocuk Edebiyatının Başarı Güdüsünü ve Liderlik hususunda ne ölçüde önemli olduğunu içerik analizsel bir bakış açısıyla incelemektir. Araştırma için 2000-2009 yılları arasında basılmış en çok satanlar listesindeki kitaplar incelenmiş, en çok basım yapan 82 kitaba içerik analizi uygulanmıştır. Kitap içerikleri belirlenmiş, başarı kriterleri sınıflandırılmış ve kitaplardan seçilen cümleler uygun sınıflandırma altında yorumlanmıştır. Sonuç olarak son dönem Türk Çocuk Edebiyatında başarı güdüsünün yeterli düzeyde işlenmediği ancak işlenmesinin başarılı bireyler yetiştirmeye katkı sağlayacağı kanısına varılmıştır.Anahtar kelimeler; başarı güdüsü, içerik analizi, çocuk edebiyatı, liderlik
Özet (Çeviri)
It is not a new subject to impose important subjects and values through literature. When we have a look at the fascinating effect of the literature both in adults and children, it may be agreed to use the literature as a learning aid. Undoubtedly, children may be seen in the best position to receive and for hundreds of years children literature has been used as an instrument to impose various subjects. Aim of this research is, in a content analytic approach, to investigate how recent Turkish Children Literature importance to narrate achievement motivation and leadership. For this research, best sellers list for children was investigated and to 82 books which were most pressed, content analysis was applied. Contents of the books were defined, and achievement criterias were classified and suitable sentences from the books were interpreted under the suitable criteria. Finally, it is agreed that in recent Turkish Children Literature, achievement motivation has not been handled enough, but in case of handling, it will contribute to growing more successful individuals.