Necip Fazıl Kısakürek'in tiyatro eserlerinde tarih
History'in Necip Fazil Kisakürek's plays
- Tez No: 314815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SAFİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Necip Fazıl, Tiyatro, Tarih, Tiyatro Eseri, Tez, Necip Fazıl, Drama, History, Drama Plays, Thesis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Necip Fazıl Kısakürek edebiyatımıza şiirden sonra en çok tiyatro sahasında eserler kazandırmıştır. Tiyatro Necip Fazıl'ın hem sanat hem de düşünce yönünü ortaya koyan bir sahadır. Necip Fazıl Kısakürek fikirlerini ifadede tiyatroyu araç olarak kullanır. Tarihi de düşünce dünyasının önemli bir şubesi olarak tiyatro eserlerine malzeme edinir.Bu çalışma, Necip Fazıl'ın tiyatro eserlerinde tarihe yönelişini ele almaktadır. Çalışmada yazarın konusunu tarihten alan 5 tiyatro eseri yapı ve muhteva açısından incelenmiş ve yazarın tarih görüşünün tiyatro eserlerindeki yansımaları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Following his masterpieces in poetry, Necip Fazıl Kısakürek wrote many plays as precious works in literature. Drama is a piece of art that let Necip Fazıl Kısakürek display his both artistic and intellectual facilities. Necip Fazıl uses art as a means to transmit his feelings. In his plays, history functions like a crucial branch office of the world of ideas.This project discusses Necip Fazıl's tend to use history in his plays. In the project, 5 history-based plays are analyzed according to their forms and content besides the analysis of Necip Fazıl's view of history as a reflection in his plays.