Yeni Mektep hareketinin Türk eğitim hayatı üzerindeki etkileri: 1909-1929
The effects of the New School movement on the Turkish education life: 1909-1929
  1. Tez No: 314823
  2. Yazar: DERYA ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR SOYDAN ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk İnkılap Tarihi, Education and Training, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Mektep, faaliyet, self-government, yaratıcılık, hayatiyet, faydacılık, bireysel öğretim, toplu öğretim, el işleri, New School, activity, self-government, innovation, vitality, utilitarianism, individual work, collective work, manuel work
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Hazırlamış olduğumuz çalışma; günümüzden yaklaşık bir asır önce J.J.Rousseau'nun ?doğada eğitim? ?doğayla eğitim? düsturuna ?özgün? prensipler eklemlenerek hayata geçirilen münferit bir girişimin; Yeni Mektep hareketinin, modern dünyaya yansımalarını konu almaktadır.İlk Yeni Mektep, 1889 yılında İngiltere'de açılan Abbotsholme New School'dur. Dr. Cecil Reddie'nin geliştirdiği bu okul modeli, çok geçmeden onun okulunda görev yapmış olan yenilikçi isimlerle Avrupa'nın diğer ülkelerine de taşınmıştır. Yüzyıl başında sayıları gittikçe artan Yeni Mektepler, kıta Avrupa'sını aşarak ABD'ye kadar uzanmış ve kısa zamanda Yeni Mektep akımı tüm dünyayı etkisi altına almaya başlamıştır.Yeni Mektep hareketi II. Meşrutiyet döneminde, modernite taraftarı Osmanlı aydınlarını da etkilemiştir. Yeni Mektep ilkeleri, numune mektepleri ve özel İslam okullarında büyük revaç bulmuştur. Bu dönemde Satı Bey'in girişimi ile Yeni Mektep adıyla ilk New School açılmıştır.Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında ise Yeni Mektepler, yeni formlarıyla boy göstermiştir. Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati döneminde, Yeni Mektep prensipleri devlet okullarında başarıyla hayata geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study that we have prepared is about the reflections of the New School movement to the modern world which is an individually attempt by joining ?original? principles to the norm of J.J.Rousseau called ?education in nature? ?education with nature? nearly a century ago realized.The first New School is called Abbotsholme New School opened in 1889 in England. Soon after this school model developed by Dr.Cecile Reddie is transferred to the other countries of the Europe by the innovative names who takes charge in Abbotsholme New School.At the beginning of the century the number of the New Schools were increasing more and more.They were reached to USA passing the continental Europe and in a short span of time the whole world had begun to affect by the flow of the New School.Ottoman intellectuals in favor of modernity were also impressed by the New School movement during the Second Constitutionalist Period. The principles of the New School were big demand in model schools and private Islamic Schools.In this period the first New School with a name Yeni Mektep was opened by the attempt of Satı Bey.In foundation years of Turkish Republic New Schools were appeared with their new forms.The New School principles were implemented successfully in public schools during the period of Mustafa Necati minister of education.