İlköğretim 4.sınıf matematik öğretiminde hazırlıklı-planlı dramaya uygun etkinliklerin geliştirilmesi
Develop activities available for prepared and planned drama in teaching math to primary education 4th grade students
  1. Tez No: 314825
  2. Yazar: BAHAR AVCI AGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU GÜVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Drama yöntemi, Matematik Öğretimi, Hazırlıklı drama, 4. sınıf, Eylem Araştırması, Drama Method, Mathematics Education, Planned Drama, 4th grade Student, Action Research
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Rize Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Bu çalışmada, ilköğretim 4. sınıf matematik öğretiminde hazırlıklı-planlı dramaya uygun etkinliklerin geliştirilmesi ve sınıf ortamında uygulanması amaçlanmıştır. Uygulama 2010?2011 eğitim-öğretim yılı güz ve bahar yarıyılında, Rize ili Kalkandere ilçesinde yer alan Atatürk İlköğretim Okulu 4-A sınıfında toplam 24 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Uygulama 15 hafta sürmüştür. Dersler, 2010?2011 İlköğretim 4. Sınıf Matematik Öğretim Programına uygun hazırlanan ders planları doğrultusunda işlenmiştir. Çalışmada hazırlı-planlı dramaya uygun geliştirilen etkinliklerin sınıf ortamında uygulanabilirliğini ortaya koymak amacıyla nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Veriler; öğrenci profil bilgi formu, drama planları, katılımcı gözlem notları, öğrenci anketleri ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılarak toplanmıştır. Bu bağlamda araştırmacı, kendi hazırladığı, matematik programında yer alan konu alanlarını içinde barındıran etkinlikleri sınıfta uygulanmış ve etkinlikler hakkında öğrencilerle bire bir anket ve görüşme uygulaması yapmıştır. Nicel verilerin analizinde % ve frekanslardan yararlanılmıştır.Araştırmada gözlem, anket ve görüşmelere ilişkin bulgular incelenmiştir. Süreç içerisinde öğrencilerin etkinliklerle ilgili olumlu ve olumsuz görüşlerini tespit etmeye yönelik betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır.Araştırma sonunda elde edilen gözlem, anket ve görüşme bulguları neticesinde, hazırlıklı-planlı drama yöntemine uygun geliştirilen etkinliklerin; eğlenceli ve bilgilendirici bulunduğu, memnuniyeti arttırdığı, paylaşımı sağladığı ve öğrencilerin matematik dersine ilişkin olumlu düşüncelerini geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bu çalışmayla, ilgili kademede görev yapan öğretmenlere konu ile ilgili yazılı ve görsel materyal sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, it was aimed to develop activities and plans suitable for prepared and planned drama in teaching math to primary education 4th grade students. Application was carried out over total 24 students of Ataturk Primary School in Kalkandere, is state of Rize in 2010-2011 education year, autumn and spring terms.In this work, action research method was used. Application lasted 15 weeks. Lessons were processed according to lesson plans available for 2010-2011 Primary education 4th grade Math Education program. In the work, both quantitative and qualitative investigation methods were used together in order to put the practicability of the activities suitable for prepared and planned drama in the classroom environment. The data was collected by using student profile information form, drama plans, questionnaires, interviews and observations. In this regard, investigator applied the activities which were prepared by herself and included the subjects in math program and also applied questionnaire with students and made interviews about the activities. Percentage and frequency were utilized in the analysis of quantitative data.In the research, data about observation, interviews and questionnaire were examined. In the process, descriptive analysis method was used to determine positive and negative opinions of the students? about the activities. With the help of data obtained from observations, questionnaires and interviews, it is concluded that activities developed suitable for the prepared and planned drama method are thought to be amusing and acquainting, provide sharing and enhance the positive opinions of the students against math lesson. Moreover, with this research, written and visual materials are provided with the teachers working at the related echelon.