Televizyondaki çocuk programlarında mistik öğeler sorunsalı
Problematic of mystical elements in child programs on television
- Tez No: 314854
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Televizyon, Çocuk Programları, Mistik Öğeler, child, television, child programs, mystical elements
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma, ?Çocuk Programlarında mistik öğelerin yer alıp almadığını incelemek ve hangi mistik öğelerin sıklıkla kullanıldığını tespit etmek? üzere hazırlanan bir çalışmadır. Araştırmanın temel amacı, 3-7 yaş aralığına hitap eden çocuk programlarında yer alan mistik öğeleri olup olmadığını ve olanların detaylarını incelemektir. Çalışmada, içerik analizi yöntemiyle Bir Varmış Bir Yokmuş Keloğlan Masalları, Winx Club ve Melekler Okulu çizgi filmlerindeki görsel öğeler, karakterler, karakterlerin arasında geçen diyaloglar incelenmektedir.Bu tez çalışmasının araştırma konusuna Giriş bölümünde ayrıntılı olarak değinilmiştir. Araştırmanın Birinci Bölümü kuramsal açıklamaları içermektedir. İkinci Bölüm ise mistisizm ve mistik kavramlar konularını ele almaktadır. Çocukluk döneminde mistisizm ve mistik kavramlar, mistisizmin kaynakları, çocuk ve mistisizm gibi konulara kuramsal düzeyde değinilmiştir. Üçüncü Bölüm'de ise adı geçen televizyon programlarının içerik analizlerinin sonuçları yer almaktadır. Sonuç bölümünde genel değerlendirmeler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is prepared to examine ?whether mystical elements take place in child programs or not? and to determine ?which mystical elements are used in these programs?. The main purpose of this research is to examine and evaluate ?the mystical elements that take place in child programs for 3 to 7 year-old children. In this study, the characters of child programs called Keloğlan, Winxclub and Angel?s Friends, the dialogues between the characters and visual elements are examined by the help of discourse analysis and semiology and it is determined that some mystical elements are used in these children programs.This thesis has an introduction and three chapters. Introduction deals with the main subject of the research in details. First chapter contains theoretical approach. The functions of televisions, child programs, the history of child programs, the role of media to individualize , the media effects on children, formalized understanding by children, role modeling, development steps of childhood are theoretically examined. Second chapter theoretically deals with mysticism and mystical conceptions in childhood, mystical reasoning, mysticism and child. Third chapter contains examination of a sample contignents with literature review. Finally, the conclusion part contains a general evaluation of the study.